top of page
בעלי חיים באיסלנד

בעלי חיים באיסלנד

  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

הטבע המרהיב והמיוחד של איסלנד לא היה שלם בלעדי בעלי החיים המרתקים שבו - ביבשה, באוויר ובים.

עולם החי באיסלנד מזכיר במשהו את השפה האיסלנדית הטהורה והקשוחה; כפי שהשפה הנורדית העתיקה השתמרה טוב יותר באיסלנד מאשר בשאר המדינות הנורדיות, ששפתן נמהלו בהשפעות חיצוניות ממדינות שכנות, כך גם בעלי החיים שהגיעו לאיסלנד כוללים כמה מהזנים הטהורים ביותר בעולם. רוב היונקים באיסלנד הובאו אליה על ידי הויקינגים ממדינות אחרות, אך האקלים האיסלנדי והשבחה אנושית הביאו עם הזמן להתפתחות זנים ייחודיים בעלי אופי ספציפי, לרוב חזקים וקשוחים יותר.

 
המיקום של איסלנד בצפון האוקיאנוס האטלנטי, בנתיבו של זרם הגולף, דואג לכך שבשטחה הימי שורצים אלפי יצורי ים - מדגיגים קטנים, דרך כלבי ים ועד לווייתנים ענקיים. וכמובן שאי אפשר להתעלם מהשמיים האיסלנדיים - שהם אולי מגרש המשחקים העיקרי של בעליי חיים באיסלנד, עם מאות מינים של ציפורים מיוחדות שהופכות אותה לגן עדן לצפרים.
 
לאן שלא תלכו ולאיפה שלא תסתכלו ברחבי ארץ הקרח והאש - תפגשו יצורים חיים שיתבלו את הטיול שלכם בקצת "רעש", גם באזורים השוממים והשקטים ביותר במדינה. לפניכם מדריך עם מידע כללי קצר ועובדות מעניינות על מיני בעלי החיים הבולטים והאהובים ביותר באיסלנד (וגם כאלו שמהם אולי תעדיפו להימנע) המלווה במידע פרקטי - מתי ניתן לראות כל בעל חיים? היכן הנקודות הטובות ביותר למצוא אותם? מה כדאי לעשות כדי להגדיל הסיכויים לצפות בהם? ועוד... לגזור ולשמור.

ניווט מהיר

מדריך בעלי החיים באיסלנד

פאפינים   |   Puffin

IMG_1931.jpg
פאפינים

שם: תוכי ים אטלנטי     |     שם מדעי: Fratercula arctica     |     משפחה: אלקיים

הפאפינים הם ככל הנראה בעלי הכנף המזוהים ביותר עם איסלנד ואהובים ביותר על המטיילים במדינה. העוף המצחיק הזה, בעל המקור הצבעוני והמראה המגושם, הפך לאטרקציה תיירותית של ממש; כולם רוצים לראות את היצורים החמודים האלה - ובצדק!

הפאפינים הם עופות ים וברוב מי השנה הם חיים באוקיאנוס הפתוח. בקיץ מגיעים הפאפינים ליבשה על מנת להטיל ביצים ולגדל את גוזליהם עד שילמדו לעוף. בתקופה זו מגיעים לאיסלנד מיליוני פריטים, מה שהופך אותה למקום המוצלח ביותר בעולם לפגוש אותם!הפאפינים קטנים מאוד, הם שוקלים פחות מחצי קילו ומגיעים עד לגודל 30 סנטימטרים בלבד. הם ניזונים מדגים קטנים אותם הם מושים בצניחה וצלילה אל מתחת למים, את השלל הם אוספים במקור הקטן שלהם ועפים חזרה אל אזורי הקינון בצוקים על שפת הים, שם הם מאכילים את הגוזלים. הפאפינים אמיצים למדי וניתן להתקרב אליהם בקלות (מבלי לגעת) ולראותם ממרחק מטרים בודדים.

 

מתי?
הפאפינים מתחילים להגיע לאיסלנד במהלך חודש מאי ונשארים באי עד אמצע אוגוסט ולעיתים גם לתוך תחילת ספטמבר. התקופה הכי טובה ובטוחה לראות אותם בהמוניהם היא בשיא הקיץ, מאמצע יוני עד סוף יולי. בכדי להבטיח מפגש קרוב עם הפאפינים, מומלץ להגיע למושבות שלהם בשעות אחה"צ-ערב, כאשר אלפי פריטים חוזרים בהמוניהם עם ארוחת הערב לגוזלים.
 
איפה?
חצי האי Stórhöfði בקצהו הדרומי של האי היימאי (הגדול שבאיי ווסמן) נחשב למושבת הפאפינים הגדולה ביותר באיסלנד ואחת הגדולות בעולם, אליה מגיעים בקיץ כחמישית מכלל אוכלוסיית הפאפינים האטלנטיים בעולם(!) הגעה לאי דורשת מעבר במעבורת או טיסה פנימית, אך היא תבטיח מפגש עם היצורים המפולאים וגם הנאה מטיול באי המרתק. כמובן שלא חובה להגיע דווקא לשם כדי לראות פאפינים.
בתחום האי המרכזי של איסלנד - צוקי לאוטראביארג (Latrabjarg) בקצה המערבי של הפיורדים המערביים הם מקום נהדר לראות אלפי פאפינים ממרחק קטן ביותר. אם אין לכם את הזמן להרחיק עד הפיורדים המערביים, נקודות בולטות נוספות אליהן ניתן להגיע באופן עצמאי לראות פאפינים הן שמורת דירהוליי (Dyrhólaey) בדרום איסלנד ונמל בורגרפיורדור (Borgarfjarðarhöfn) בפיורדים המזרחיים. 
מקומות נוספות עמוסי פאפינים, שבכדי להגיע אליהם נדרש רכב מיוחד, שיט או טיול מאורגן הם: שמורת Ingólfshöfði באזור פראי בלב החופים השחורים העצומים בדרום איסלנד (סיור מומלץ בחרה משפחתית - ÖRÆFAFERÐIR) ואיים שונים מול חופי איסלנד. האי Grímsey, המרוחק כ-50 ק"מ מהחוף הצפוני של איסלנד (אליו ניתן להגיע בטיולים מאורגנים או עצמאית במעבורת מדאלביק). הוא בדרך כלל המקום הראשון אליו מגיעים הפאפינים בתחילת העונה. קרוב יותר לחופי איסלנד, תוכלו לראות פאפינים באי Hrisey שמול החוף המזרחי של חצי האי טרולסאגי. עוד בצפון איסלנד תוכלו לצאת לשיט מאורגן באי Drangey, או לאי Vigur בפיורדים המערביים. מטיילים המבקרים באיסלנד לזמן קצר באזור רייקיאוויק בלבד, יוכלו לצאת לשיט מאורגן ולראות פאפינים באיים הקטנים Lundi ו-Akurey הסמוכים לחופה של העיר.

 

אזורים נוספים בהם ניתן לראות פאפינים:
צפון איסלנד - חצי האי Tjörnes, "אי הפאפינים" - Puffin Island (הגעה בסיורי שיט מאורגנים מהוסאביק).
הפיורדים המערביים - אי  ויגור (Vigur Island), שמורת הורנסטרנדיר 
מערב איסלנד - האי Flatey ומפרץ Breiðafjörður 
מזרח איסלנד - האי Skrúður. באי Papey בפיורדים המזרחיים ישנם פאפינים רבים, אך האזור הוכרז כשמורה מוגנת והגישה לשם סגורה.

סוסים איסלנדיים   |   Icelandic Horse

IMG_3078.jpg
סוסים איסלנדיים

שם: סוס איסלנדי    |     שם באיסלנדית: íslenski hesturin     |     משפחה: סוסים

הסוסים האיסלנדיים הם זן ייחודי שהתפתח באיסלנד באלף השנים האחרונות כתוצאה מגידול והשבחה המותאמת לאקלים הייחודי ותנאי השטח של איסלנד. במקור הובאו הסוסים מסקנדינביה על ידי הויקינגים בתקופת ההתיישבות של איסלנד. האיסלנדיים הקפידו ועדיין מקפידים בטוהר הגזע הייחודי ומונעים התערבבותו עם גזעי סוסים אחרים ואף קיימים חוקים במדינה האוסרים על ייבוא סוסים אחרים. ברגע שסוס איסלנדי מוצא מאיסלנד מסיבה כלשהי - אסור לו לחזור. הסוסים האיסלנדיים קטנים יחסית, גודלם הממוצע נע סביב 1.40 מטרים (מעט יותר מסוסי פוני), אך הם חזקים ובעלי יכולת התמודדות מרשימה עם תנאי מזג אויר קשים, מרוחות וגשם ועד סופות שלגים. 

 

הסוס האיסלנדי הוא בעל חיים מפואר, בעל מקום של כבוד בתרבות האיסלנדית. באופן כללי, לסוסים יש מקום נכבד במיתולוגיה הנורדית, כמו למשל לסוס האגדי בעל 8 הרגליים - Slepnir, סוסו הנאמן של האל אודין. הסוסים האיסלנדיים נוטים להיות ידידותיים וסקרנים, בעלי מזג נינוח ורגוע. צעדיהם וסגנון הרכיבה שלהם ייחודים ביותר ומגוון הצבעים שלהם גדול יותר מכל זן אחר בעולם. מאפיינים אלו הופכים את הסוסים האיסלנדיים  לאהובים במיוחד ולמקור גאווה גדול בקרב האיסלנדיים.

 

הסוסים האיסלנדיים אמנם בעלי מראה פראי, אך רובם המוחלט לא חיים בטבע אלא בחוות או בשטחי מרעה מגודרים בבעלות פרטית. בעבר הסוסים שימושו לחקלאות ולהעברת משאות, אך היום אין להם תפקיד מהותי והם מגודלים בעיקר לצורכי פנאי; תחרותיות, רכיבות, תיירות וגם כסוג של חיית מחמד או חיית נוי. גידול סוסים נחשב באיסלנד לסוג של סמל סטטוס, וזהו תחביב או עיסוק מכובד ונפוץ למדי. למרבה הצער, בשר הסוסים עדיין משמש למאכל באיסלנד, אך התופעה לא מאוד נפוצה ואחוז התושבים האיסלנדיים שצורכים בשר סוסים הולך ופוחת.

מתי?

ניתן לראות את הסוסים האיסלנדיים לאורך כל השנה - גם בקיץ וגם כשהקרקע מכוסה בשלג.

איפה?

חוות ושטחי מרעה לגידול סוסים איסלנדיים פזורים בכל האזורים במדינה. ישנם בסביבות 80 אלף סוסים באיסלנד - כך שמפגש איתם במהלך טיול סביב כביש הטבעת הוא כמעט מובטח. תוכלו לזהות בקלות חוות סוסים בצידי הכביש ותוכלו גם לבקר באחת החוות באופן מסודר יותר (מה שמכונה "Stable visit"), או להצטרף לסיור רכיבה. הריכוז הגדול ביותר של סוסים נמצא כנראה בצפון איסלנד, בעיקר באזור Skagafjörður וחצי האי טרולסאקגי. ריכוז גדול נוסף של חוות תמצאו בדרום-מערב איסלנד, באזור מעגל הזהב. במפה למעלה מסומנות רבות מהחוות לגידול סוסים עם אפשרויות לביקור, השכרת סוסים או סיורי רכיבה ברמות שונות (מצורפים לינקים בתוך המפה).

שועלים ארקטיים   |   Arctic fox

7351097852_1f44961834_c.jpg
שועלים ארקטיים

שם: שועל ארקטי (שועל שלג)    |     שם מדעי: Vulpes lagopus     |     משפחה: כלביים

לא מפתיע שהיונק היבשתי הילידי (Native) היחיד באיסלנד הוא ייצור מרתק ומסתורי ממש כפי הארץ בה הוא חי. השועל הארקטי במובן מסוים הוא השיקוף ותמצית המהות של איסלנד - הוא לובש את צבע האדמה, קטן אבל קשוח ויכול לחצות מרחקים גדולים ברגל, מה שהופך אותו לאדון הארץ עם חיבור טבעי עמוק אליה.

 

השועל הארקטי חי באי כבר עשרת אלפים שנים, הרבה לפני שהויקינגים והמתיישבים הגיעו אליו יחד עם היונקים המיובאים שלהם. השועלים הארקטיים הם בעלי חיים קשוחים, עם יכולת הישרדות מרשימה שאפשרה להם להתמודד עם תנאי שטח קשים מאוד לאורך ההיסטוריה. ובכל זאת - ההגעה של האדם אל האי הפכה לאתגר עבור השועלים הארקטיים והרעה מאוד את תנאי המחייה שלהם. ציד (בעיקר לצורך פרווה) היה פופולארי במשך מאות שנים ולמרבה הצער הוא עדיין חוקי ומתקיים גם היום על אף העובדה שאין בכך צורך קיומי. בנוסף, עיבוד האדמה של המתיישבים צמצם את שטחי המחייה הטבעיים של השועלים ויצר מחסור במזון, שגדל עוד יותר בעשור האחרון, ככל הנראה בעקבות ההתחממות הגלובאלית. על פי ההערכות האחרונות, אוכלוסיית השועלים הארקטיים באיסלנד כיום נעה סביב 8,000 פריטים בלבד.

 

השועל הארקטי קטן למדי, אורכו עד חצי מטר ומשקלו נע בין 3 ל-6 ק"ג. אוזניו של השועל הארקטי קטנים יותר מרוב מיני השועלים האחרים בעולם, אך זנבו הפרוותי גדול ביחס לגופו ומשמש לו כשמיכה בה הוא מתעטף. הם ניזונים בעיקר ממכרסמים קטנים, ציפורים צעירות, גורי כלבי ים ובמקרים מסוימים בעתות מצוקה ומחסור, יאכלו גם צמחים ופירות יער. השועלים הארקטיים חיים בארצות קרות וצפוניות - קנדה, רוסיה, גרינלנד וכמובן איסלנד. מאפייניו החיצוניים של מושפעים במידה רבה מהסביבה בה הוא חי: חלק מהשועלים הארקטיים הם חומים וחלקם מתהדרים בפרווה חומה אפורה-כחלחלה במהלך הקיץ, שמשנה את צבעה ללבן בחורף. בחודשי הסתיו השועל הארקטי צובר מאגרי שומן שמעלים את משקל גופו בעד 50 אחוז. מאגרי שומן אלו המכסים את גופו המזערי והפרווה הצפופה אותה הוא עוטה מסייעים לשועל הארקטי לשמור על חום גופו גם בשיא החורף.

מתי?

בניגוד ליונקים אחרים שחיים באזורים קפואים, השועלים הארקטיים לא ישנים שנת חורף, אלא מתאימים את עצמם לתנאי הסביבה - לפיכך הם פעילים לאורך כל השנה. בכל זאת קל יותר לראותם בקיץ, כאשר אזורי המחייה העיקריים שלהם נגישים וכאשר הם נמצאים בתקופת רבייה בה הם פעילים שעות נוספות בגידול הגורים (אגב, לרוב אלו הזכרים דווקא שעוסקים במלאכה זו).

איפה?

באופן עקרוני, השועלים הארקטיים יכולים להימצא בכל רחבי איסלנד. ההיגיון המדעי מצביע על כך שהשועלים נמצאים בעיקר באזורים עם ריכוז ציפורים גדול ומיעוט בנוכחות של בני אדם. לפיכך, ניתן לזהות שועלים ארקטיים בעיקר באזורים מבודדים ופראיים הקרובים למקורות מים. אם כך, לא פלא שהאזור הטוב ביותר להיתקל בו בשועלים ארקטיים הם הפיורדים המערביים. באופן ספציפי יותר - המקום עם הסיכוי הגדול ביותר לראות שועלים ארקטיים הוא ללא ספק שמורת הטבע הורנסטרנדיר. השמורה המבודדת והפראית נמצאת בקצה הצפוני והמבודד של הפיורדים המערביים וניתן להגיע אליה בשיט בלבד. זהו מרחב מחייה מושלם לשועלים הארקטיים, ואם תעשו טראק בשמורה או אם תשהו בה זמן ארוך מספיק - יש סיכוי לא רע שתצליחו לזהות שועל ארקטי. בנוסף לכך, שועלים ארקטיים נצפים לעיתים קרובות יחסית בקרבת אגמים ומקורות מים ברמה ההררית של איסלנד, אזור שגם הוא מבודד ונקי יותר מהפרעות בני האדם.

קחו בחשבון שהשועלים הארקטיים הם יצורים דיי חמקמקים. על אף סקרנותם, כפי שכבר הבנתם - הם לא נוטים להתקרח מדי לאנשים, כך שזיהוי שועל ארקטי בטבע הוא לא פשוט, וגם כשתפגשו אותם, אל תצפו להתקרב אליהם יותר מדי. אם אתם רוצים לפגוש מקרוב את השועל הארקטי, תוכלו לעשות זאת בכפר סודאביק (Súðavík) שבפיורדים המערביים, שם תמצאו את "מרכז השועל הארקטי" - מוסד המוקדש למחקר והגנה על השועלים. במרכז ישנה תערוכה מעניינת שבה תוכלו ללמוד עוד על היצורים המופלאים האלו, וגם שועלים ארקטיים שניצלו מציד כשהיו גורים ומגודלים בסביבה מוגנת בחצר של המבנה. המרכז גם מארגן סיורים לחיפוש, צפייה וצילום של שועלים ארקטיים בשמורת הורנסטראנדיר.

איילים   |   Reindeer

8732652291_ed9310015d_k.jpg
איילים

שם: אייל הצפון    |     שם מדעי: Rangifer Tarandus     |     משפחה: איילים

באופן מעט מפתיע אולי ולמרות מיקומה הצפוני של איסלנד, איילי הצפון אינם בעלי חיים מקומיים באיסלנד וגם לא מאוד נפוצים בה. האיילים יובאו לאיסלנד ע"י בני אדם מנורבגיה במאה ה-18, הם פוזרו בכל רחבי איסלנד אך מהר מאוד נכחדו ברוב האזורים בשל תנאי שטח קשים, התפרצויות געשיות ומחסור במזון. האזור היחיד שבו האיילים הצליחו לשרוד ולהתפתח הוא מזרח איסלנד ועל פי ההערכות היום חיים שם סביב 7,000 פריטים. ציד איילים מתקיים באיסלנד, אך הוא מפוקח מאוד וכפוף למכסה מצומצמת; עונת הציד קצרה מאוד ונדרשת אשרה מיוחדת של ארגון איכות הסביבה האיסלנדי על מנת לצוד. רק 1200 אשרות ניתנות כל שנה והן מחולקות בהגרלה ובאופן אקראי. מהצד השני, היתרון של האיילים במחייה באיסלנד היא העבודה שהם אינם ניצודים ע"י דובים וזאבים, בניגוד לרוב המדינות בהן הם חיים באופן טבעי לצד חיות הטרף האלו. 

איילי הצפון חיים בעדרים שיכולים לכלול עד 100 פרטים. הם היונקים היבשתיים הגדולים ביותר שחיים באיסלנד במשקל ממוצע של 90 ק"ג לאייל זכר בוגר ו-40 ק"ג לנקבות. האיילים משילים את קרניהם כל חורף בין נובמבר למרץ ומגדלים קרניים חדשות כל שנה. בניגוד לשאר היונקים בעלי הקרניים - אצל האיילים גם לזכרים וגם לנקבות יש קרניים, אך הקרניים של הנקבות קצרות יותר בחצי. הפרסות של האיילים דיי ייחודיות בהתאמתן לשינויים במזג האוויר - בקיץ הן רכות ומאפשרות מעבר קל יותר באדמת טונדרה לחה ואילו בחורף הן מתקשחות ומתכווצות והופכות למעין גרזנים קטנים שמסייעים במעבר על קרח ובחילוץ צמחי מזון מהשלג. האיילים מסוגלים לשמור על טמפרטורת גוף אחידה בקור של עד מינוס 40 מעלות, זאת בזכות פרווה עבה ומחממת המכסה את כל גופם ובזכות מבנה עצמות מיוחד סביב האף, שמאפשר שמירה של אוויר חם.

מתי?

ניתן לראות את איילי הצפון לאורך כל השנה, אך דווקא בסתיו ובחורף קל יותר לאתר אותם. כשהטמפרטורות יורדות וכשהשלג מכסה את ההרים והרמות הגבוהות, האיילים נוטים לרדת לחפש מזון קרוב יותר לאזורי החוף המיושבים הסמוכים לכבישים הסלולים ולכביש הטבעת. כמו כן, בחורף האיילים מקפידים להיצמד לעדרים שלהם, בעוד בקיץ הם יכולים להתפזר לקבוצות קטנות יותר של 3-4 איילים, כך שאיתור של איילים בחורף לרוב יהיה של עדר עם עשרות פרטים - מחזה מרשים ביותר.

איפה?

מזרח איסלנד (Austurland) הוא האזור היחיד באיסלנד שבו האיילים חיים באופן קבוע. סביבת המחייה העיקרית שלהם היא בחלק הצפון מזרחי של הפארק הלאומי Vatnajökull, בעיקר באזור של הר Snæfell הממוקם בהיילנדס של איסלנד. כביש 910 ייקח אתכם קרוב יחסית להר, לאזור שבו לעיתים ניתן לראות איילים. באזור אכסניית Laugarfell יש מסלולי הליכה יפים שעם קצת מזל יפגישו אתכם עם האיילים. אם ברשותכם רכב 4X4 תוכלו להמשיך על כביש F910 ועל כביש F909 שעוברים בסמוך להר ומהם יוצאים עוד מסלולים רבים למרגלותיו או לפסגתו -  בהם הסיכוי לראות איילים הוא כבר גדול מאוד גם בקיץ. ראו מפה ורשימת מסלולים באזור הר סנייפל - כאן
בסתיו המאוחר ובחורף יש סיכוי לא רע שתצליחו לראות איילים במהלך הנסיעה בכביש 1 לאורך הפיורדים המזרחיים, בכביש 95 ומסביב לאגם Lagarfljót או בסמוך ללגונת הקרחונים Jökulsárlón. שתי מקומות נוספים שראוי לציין, שבהם תוכלו לקבל מידע על מסלולים באזור ועל איילי הצפון (כולל תצוגות הכוללות פוחלצים) - הם מרכז המבקרים של מזרח איסלנד - Snæfellsstofa וה- Wilderness Center. כאשר אתם מטיילים באזור בקיץ, אלו נקודות מצוינות להתחיל בהם את הטיול שלכם לחיפוש אחר איילי הצפון.

לווייתנים   |   Whales 

Whale Research
לווייתנים

שם: לוויתנאים   |     שם מדעי: Cetacea     |     משפחה: יונקים ימיים

איסלנד היא ככל הנראה המדינה הטובה ביותר באירופה לצפייה בלוויתנים וגם אחת מהשחקניות החזקות והותיקות בעולם בתחום. הסיבה המרכזית לכך היא מיקומה הייחודי בין הזרמים העיקריים באוקיאנוס האטלנטי; השילוב בין המים הקרים של ים גרינלנד לבין זרם הגולף החם יוצרים תנאים אופטימליים לאספקת מזון עשירה. בקיץ הים סביב איסלנד הופך למסעדה ענקית לטורפים ימיים, כאשר הוא מתמלא בדגים ויצורי ים נוספים שמושכים אליהם את הלוויתנים הרעבים. מפעילי סיורי שיט לצפייה בלוויתנים באיסלנד מתגאים בנתוני הצלחה גבוהים ומבטיחים עד-98% אחוזי הצלחה לזיהוי לוויתנים.

 

לוויתנים, בדומה לדולפינים, הם יונקים ימיים - כלומר הם לא יכולים לנשום מתחת למים; הם קולטים אוויר דרך חור הנשיפה שלהם הממוקם על ראשם ומאפשר להם לנשום מבלי להרים את הראש מהמים. לוויתנים מחולקים ל-2 קטגוריות עיקריות: לווייתני מזיפות (Baleen whales) ולוויתנים שיניים (Toothed whales). בעוד לוויתני השיניים לועסים את טרפם, לוויתני המזיפה הם חסרי שיניים וצדים את מזונם ע"י פתיחת הפה ושאיבת מים לתוך "מסננות" שמפרידות את המזון ללא לעיסה. בסך הכל, 24 מיני לוויתנאים (לוויתנים ודולפינים) מצויים במים של איסלנד בדרך קבע או בנדידה, כ-12 מהם בתדירות גבוהה יחסית. המינים הקבועים והנפוצים ביותר במים של איסלנד, שנוהגים לשחות קרוב יותר אל החוף הם:

Northern Minke whale (לווייתן מינקי צפוני) | שם מדעי: Balaenoptera acutorostrata

המין הנפוץ ביותר של לוויתנים במים של איסלנד, בעיקר בקיץ. לוויתני מינקי הם מהקטנים ביותר מבין לוויתני המזיפות, אורכם הממוצע נע בין 6.9 ל-7.4 מטרים ומשקלם ההמוצע 4-5 טון. נהוג לחלק אותם לשני תתי-מינים; מינקי דרומי ומינקי צפוני (מינקי מצוי) שמכונה גם "לוויתן גוץ", שהוא זה ששוחה במימי איסלנד. לוויתני המינקי הצפוניים הם אפורים-כהים בגבם, שחורים כמעט, אך יש להם פסים בהירים-לבנים על כל אחד מהסנפירים שלהם, מה שהופך אותם לקלים לזיהוי. בניגוד ללוויתני מזיפות גדולים יותר, המינקים צדים לרוב באופן יחידני ועצמאי או בקבוצות קטנות ולא בלהקות. המינקים סקרניים למדי ולא חוששים להתקרב לכלי שיט ואף נוטים לקפוץ לעיתים קרובות, לכן הם מהמינים שסביר מאוד שתראו בסיורי שיט באיסלנד. נראה שלווייתני מינק הם בעלי יכולת הסתגלות רבה והמין היחיד שגודל האוכלוסייה שלו לא הצטמצם אלא גדל למרות עידן ציד הלווייתנים המסחרי שלא פסח על איסלנד.

Humpback whale (לוויתן גדול סנפיר) | שם מדעי: Megaptera novaeangliae

לוויתן מזיפות השייך למשפחת לוויתני הענק, משקלו הממוצע הוא 27 טון ואורכו נע בין 10 ל-17 מטרים. הסנפיר הקדמי הגדול של לוויתן זה הוא המאפיין החיצוני הבולט ביותר שלו ויכול להגיע לאורך של שלישי מכלל גופו. לוויתנים אלו מבצעים את אחת הנדידות הארוכות ביותר מבין כל היונקים (ימיים ויבשתיים); הם מזדווגים באוקיאנוסים טרופיים וניזונים במים קרים וצפוניים - בעיקר מדגים קטנים ומיני סרטנים חסרי חוליות, בכמויות אדירות שמגיעות עד לטון וחצי ביום אחד. כמות המזון האדירה הזו נדרשת ללווייתן גדול הסנפיר בכדי למלא את מצבורי השומן לחורף, עונה בה הוא לא אוכל כלל, לכן עובי שכבת השומן מתחת לעורו היא הגדולה ביותר ביחס לגודלו מבין כל הלווייתנים. מאפיין ייחודי נוסף ללווייתן גדול הסנפיר היא "שירת הלוויתן" המיוחדת שלו - רצף צלילים בתדירויות שונות ומבנה מורכב מאוד שהזכרים מפיקים במהלך תקופת ההזדווגות. תופעה זו מתקיימת במספר מצומצם מאוד של מיני לווייתנים, כשהלוויתן גדול הסנפיר הוא הבולט שבהם ובעל השירה המורכבת ביותר.  זהו אחד הלוויתנים האהובים ביותר על מטיילים וצלמים, בשל הנטייה של לוויתן זה לזנק מהים לגובה וליפול חזרה אל המים תוך כדי יצירת "ספלאש" מרשים - נטייה שהפכה אותו לכוכב הראשי של סיורי הצפייה בלוויתנים. 

Harbour porpoise (פוקנה מצויה) | שם מדעי: Phocoena phocoena

לוויתן שיניים דמוי דולפין, שגם נוהג לשחות בקרבת להקות דולפינים בקרבת החופים. זהו הלוויתן הקטן ביותר השוחה במי איסלנד ובאוקיאנוס הצפון אטלנטי בכלל; אורכו המירבי הוא 2 מטר בלבד והוא שוקל פחות מטון. זהו אחד הלוויתנים הנפוצים ביותר באזור שנמצאים במים של איסלנד לאורך כל השנה. ההסיכוי לראות פונקה מצויה מהחוף ללא שיט הוא גבוה יותר מרוב הלווייתנים האחרים, אם כי הם יחסית ביישנים, שוחים בקבוצות קטנות ולא נוטים להרבות בעלייה אל מעל פני המים, אלא לצורכי הזנה.

מינים של לוויתני אוקיאנוס נודדים שמגיעים לאיסלנד באופן קבוע, אבל לא במספרים גדולים ולא תמיד ניתן לזהותם:

orca - אורקה (קטלן) | שם מדעי: Orcinus orca

אחד הזנים המוכרים והאיקונים ביותר, שהתפרסם בזכות הסרט "לשחרר את ווילי". הקטלן ידוע בשל גבו השחור, בטנו הלבנה והכתמים המעוגלים הלבנים ליד עיניו. הוא המין הגדול ביותר במשפחת הדולפיניים, אך קטן ביחס ללוויתן - אורכו נע בין 8 ל-10 מטרים ומשקלו מגיע עד ל-10 טון. הלוויתן הקטלן הוא זן אינטלגנטי וסקרן מאוד ולמרות אינסטינקט הציד המפותח שלו (שממנו נגזר שמו) - הוא מאוד חברותי בדרך כלל ולא תוקף כלי שיט. שמו המאיים יכול בעיקר ללמד על התפריט המורחב של הקטלן שמתחיל מדגים, עובר בתמנונים וציפורים ומגיע עד כרישים ואפילו לוויתנים קטנים יותר. הוא טורף אמיתי, לכן לא פלא שלעיתים מכונות האורקות "הזאבים של הים". האורקות הם זן ילידי באיסלנד והם נמצאים במימיה באופן קבוע, אך בהיקף נמוך יחסית. להקות של אורקות הכוללות סביב 40 לוויתנים כל אחת, מצוייות בדרך כלל במים שממערב לאיסלנד, בעיקר בחלק הצפוני של חצי האי סנייפלסנס.

Blue whale (לוויתן כחול) | שם מדעי: Balaenoptera musculus

בעל החיים הגדול והכבד ביותר שחי על פני כדור הארץ אי פעם, גדול יותר אפילו מהדינוזאור העצום ביותר. הלוויתנים הכחולים נמצאים בסכנת הכחדה תמידית ואף היו קרובים מאוד להכחד בחצי הראשון של המאה ה-20 בשל ציד מאסיבי ובלתי מבוקר. ההערכות מדברות על כך שכיום נותרו באוקיאנוסים בין 10,000-25,00 פריטים בלבד - מסיבה זו נדיר מאוד לראותם ויש מעט מאוד מקומות בעולם שבהם הצפייה בהם אפשרית. איסלנד, למרבה המזל, היא אחד המקומות בהם ניתן לראות לוויתנים כחולים; בין 1,000 ל-2,500 מהם מצויים באוקיאנוס הצפון אטלנטי, לרוב סביב גרינלנד, אך לעיתים חלקם מרחיקים עד למימי איסלנד. אם יתמזל מזלכם לראות לוויתן כחול, תוכלו לזהותו בזכות גודלו העצום, צבעו הכחלחל, ראשו השטוח והמוארך וסנפיר הגב הקטן והכמעט בלתי נראה שלו. סילון המים האדיר שמתיז הלוויתן הכחול מנחיריו יכול להגיע לגובה של 12 מטרים וניתן לראותו למרחקים, אז אם תזהו "גייזר" בלב ים, תדעו שאתם בכיוון הנכון.

Fin whale (לוויתן מצוי) | שם מדעי: Balaenoptera physalus

לוויתן מזיפה באורך של עד 27 מטר ומשקל של עד 120 טון. הלוויתן המצוי הוא השני בגודלו מבין הלוויתנים ובעלי החיים בכלל (אחרי הלווייתן הכחול). סימני הזיהוי העיקריים של הלוויתן המצוי הם גופו ה"רזה" שנמתח לאורך רב, חוטמו הרחב ואי הסימטריה בלסת שלו שהצד השמאלי שלה שחור או אפור בעוד בצידה הימני כתם לבן גדול. למרות גודלם הרב, הם מהירים למדי ונעים במהירות של 40 קמ"ש. בשל ציד נרחב של הלוויתן המצוי לאורך המאה ה-20, הוא נחשב היום למין בסכנת הכחדה.

 

מינים נדירים יותר שנצפים באיסלנד לעיתים רחוקות מאוד:

Baluga whale (לבנתן) | שם מדעי: Delphinapterus leucas

לוויתן קטן בעל מראה יוצא דופן שנראה כמו הכלאה בין לוויתן ודולפין עם מבנה ראש ייחודי שנראה כמו קרחת. הלבנתנים נפוצים בעיקר במי הקוטב הצפוני סביב צפון אמריקה, גרינלנד ורוסיה - שמם מגיע מהמילה הרוסית "בלוחה" (белый) שמשמעות לבן - ואכן הם לבנים. הבלוגות הם יצורים אינטיליגנטיים וחברותים במיוחד והתנהגותם גם היא מזכירה את זו של הדולפינים: הם אוהבים לשחק, ולהתיז מים  והם מתקשרים בקולות שכוללים שריקות ו"קליקים". יש להם קשר חזק עם הגורים שלהם וגם עם בני אדם המטפלים בהם. קשה לראות את לוויתני הבלוגה בטבע במים של איסלנד, אך ניתן לראותם בשמורת השיקום לבלוגות באיי ווסטמן (SEA LIFE TRUST).

Sperm whale (ראשתן גדול-ראש) | שם מדעי: Physeter macrocephalus
הלווייתן המוכר מהסיפור המפורסם "מובי דיק", הוא לוויתן שיניים ייחודי המתאפיין בראש גדול (כפי שמלמד שמו) שאורכו כשליש מאורך הגוף כולו. לוויתן זה מחזיק במספר שיאים מרשימים: הוא בעל החיים עם השיניים הגדולות ביותר והמוח הגדול ביותר בעולם החי כולו והוא מסוגל לצלול לעומק הרב ביותר מבין כל הלווייתנים. בנוסף לכך - הוא בעל החיים בעל עוצמת הקול החזקה ביותר. הראשתנים ניזונים מדגים גדולים כמו טונה, דיונונים וכרישים ולרוב חיים במים דרומיים יותר, אך מגיעים לבקר במים של איסלנד בתקופת הקיץ.

 

Sei whale (לוויתן צפוני) | שם מדעי: Balaenoptera borealis

לווייתן מזיפות הנוטה לשחות במים עמוקים הרחק מהחופים, מה שמקשה מאוד על האיתור שלו. הלווייתנים הצפוניים נחשבים לשחיינים המהירים ביותר ונודדים מדי שנה מאזורים קרים בהם הם שוהים במהלך הקיץ אל אוקיאנוסים בעלי מים חמימים יותר בחורף. לרוב הם לא שוחים בלהקות גדולות אלא בקבוצות קטנות של 2-3 פרטים, מה שמאתגר עוד יותר את הזיהוי שלהם.

מינים נוספים של יונקים ימיים ממשפחת הלווייתנאים שניתן למצוא במים של איסלנד:
נתבים (pilot whales), בקבוקף צפוני (northern bottlenose whale), דולפין לבן-גב (white-beaked dolphin), דולפין אטלנטי לבן-צד (Atlantic white-sided dolphin) וכמובן דולפינים.

מתי?

ניתן לראות לוותינים באיסלנד לאורך כל השנה. התנאים לצפייה בלווייתנים בסירה נוחים יותר בקיץ כמובן, כאשר הטמפרטורות נוחות, הרוחות והגלים רגועים יחסית והסיכוי לביטולים של סיורים נמוך מאוד. כמו כן מגוון הלווייתנים רחב יותר בין אפריל לאוקטובר ובעיקר בקיץ בין מאי לאוגוסט, מה שמגדיל את הסיכויים לראות אותם וגם לזהות מינים נדירים יותר. בקיץ גם תוכלו לצאת לשיט לילי לצפייה בלוויתניים תחת שמש חצות - חוויה קסומה ומומלץ מאוד שמעניקה כבונוס נופים הרריים מוארים באור כתום של שקיעה.

בחורף שיט צפייה בלווייתנים עשוי להיות פחות אטרקטיבי ומקפיא מקור, והסיכוי לביטול בשל תנאי מזג אוויר הופך לממשי מאוד. עם זאת, היתרון הגדול של שיט חורפי הוא כמובן המיעוט בתיירים שמשמעותו יותר מקום על הסירה והרבה יותר שקט. יש גם לציין שישנם אזורים שבהם דווקא בחורף יש ריכוז גדול יותר של לוויתנים שניזונים מדגי הרינג, כמו למשל בפיורד Breiðafjörður. אם אתם מגיעים לאיסלנד בחורף, מומלץ לא להזמין שיט לווייתנים מראש, אלא לנסות להיות ספונטניים בהתאם למזג האוויר (מה שאפשרי בחורף בשל מיעוט התיירים היחסי). בחורף תוכלו למצוא גם סיורים משולבים הכוללים שיט צפייה בלוויתנים ובזוהר הצפוני. חשוב מאוד להתלבש היטב לשיט (גם בקיץ) ואם תחזית מזג האוויר חוזה רוחות חזקות, לשקול לבטל עצמאית כי הגלים עשויים להקשות על הצפייה בלווייתנים. זכרו שברוב החברות תוכלו לבטל את הסיור בחינם עד 24 שעות לפני השיט.

איפה?

לווייתנים שוחים במים סביב כל האי - לפעמים ניתן לראות אותם אפילו מהחוף, אבל כדי להגדיל את הסיכוי לראותם מקרוב בהחלט מומלץ לצאת לסיור שיט באחד מעשרות החברות המפעילות ברחבי איסלנד. הסיורים מציעים הזדמנות נדירה לצפות בלווייתנים בסביבתם הטבעית, לא משנה מאיפה תצאו.

ללא ספק, המקום הטוב ביותר באיסלנד לצפייה בלוויתנים היא העיירה הוסאביק (Husavik), המכונה בצדק "בירת הלוויתנים של אירופה". רוב מיני הלוויתנים באיסלנד נפוצים יותר במים של צפון איסלנד בכלל ובמים של מפרץ Skjálfandi הסמוך להוסאביק בפרט. כראוי לבירת לווייתנים, בהוסאביק קיים גם מוזיאון לווייתנים, בו תוכלו למצוא מידע רב על יצורי הענק, אורחות חייהם והחלק שלהם בפולקלור והתרבות האיסלנדית. במוזיאון תוכלו גם לראות שלדי לווייתנים שיתנו לכם פרספקטיבה בטרם תצאו אל השיט.

 

עוד אזור מוצלח מאוד בצפון איסלנד הוא פיורד Eyjafjörður. זהו פיורד ארוך מוקף הרים, בו שוחים לווייתנים רבים ותנאי הים בו לרוב נוחים. סיורי שיט בפיורד יוצאים בעיקר מבירת הצפון אקוריירי (Akureyri) והכפרים הקטנים דאלביק(Dalvik) והאוגנס (Hauganes).

אם אתם מגיעים לביקור קצר יחסית ולא יכולים להרחיק צפונה אבל עדיין רוצים לצפות בלווייתנים, תופתעו לשמוע שאחד המקומות המוצלחים ביותר לעשות זאת הוא מפרץ Faxaflói הסמוך לרייקיאוויק. סיורי צפייה בלווייתנים יוצאים מהנמל הישן של העיר, ובהם תוכלו לזהות בעיקר לווייתני מינק ולווייתנים גדולי סנפיר. ברייקיאוויק תוכלו גם לבקר במוזיאון הענק "Whales of Iceland" שבו תוכלו להתרשם מתצוגה של 23 מודלים של לווייתנים בגודל אמיתי ולחוות "שחייה" עם לווייתנים במשקפי מציאות מדומה.

במפרץ Breiðafjörður שבין הפיורדים המערביים לחצי האי סנייפלסנס תוכלו לצאת לשיט לצפייה בלווייתנים, וספציפית באורקות (בעיקר באביב ובחורף) מהעיירות Grundarfjörður ו Olafsvik. בפיורדים המערביים סיורים מפליגים מהכפר הולאמביק (Hólmavík).

מפיעלי הסיורים בדרך כלל יציעו שני סוגים של סיורים - שיט קלאסי בסירות מסורתיות גדולות עשויות עץ אלון (Oak) ושיט בסירת מנוע מהירה (Rib). השיט בסירות המהירות מאפשר גמישות גדולה יותר במעקב אחרי לווייתנים ומאפשר בד"כ לראותם מקרוב יותר, לכן סיורים אלו גם יקרים יותר, אך הסיכויים לראות לווייתנים הוא כמעט ודאי במזג אוויר טוב, גם בסירות הגדולות והאיטיות - בעיקר בהוסאביק.

 

כלבי ים   |   Seal

16635557489_c60b7bb514_o.jpg
כלבי ים

שם: כלב ים  |     שם מדעי (מינים קבועים): Phoca vitulina,  Halichoerus grypus    |     משפחה: טורפים ימיים

רק שני מינים של כלבי ים מתגוררים באיסלנד באופן קבוע וממליטים בה את גוריהם, אך מינים נוספים מגיעים בקיץ לביקור בחופי האי. Harbor seal (פוקת המפרץ) הוא המין הנפוץ ביותר מבין הקבועים על האי; משקלו הממוצע כ-100 ק"ג ואורכו יכול להגיע עד כ-2 מטרים. צבעו בדרך כלל אפור ככה או צהבהב בגב, אפור בהיר בצדדים עם נקודות שחורות על הבטן. המין הקבוע הנוסף הוא כלב הים האפור (Grey seal) - אורכו ההמוצע 2.5 מטרים ומשקלו 300 ק"ג. מינים אלו ממטילים גור אחד בלבד בשנה, שלעיתים גם לא שורד. כלבי ים אפורים מאכילים את צאצאיהם במשך 16 עד 21 ימים בחלב המכיל 50% שומן, בתקופה זו האימהות יכולות להשיל עד 30 ק"ג ממשקלן. ארבעת המינים הנוספים הפוקדים את איסלנד בקיץ הם: כלב ים נבלי (harp seal), כלב ים מזוקן (bearded seal), כלב ים כובעי (hooded seal) ופוסה טבעתית (ringed seal). לעיתים רחוקות יותר נצפים באיסלנד גם ניבתנים (אריות יום - Walrus).

כלבי הים נמנים עם קבוצת הטורפים הימיים וניזונים בעיקר מדגים כמו בקלה, הרינג, דגי זאב ועוד. כלבי הים אמנם מגושמים מאוד על היבשה, אבל בים הם שחיינים מצויינים. עם זאת, כלבי הים הקבועים של איסלנד לא נוטים לשחות מרחקים ארוכים ולרוב נשארים באזור המושבה, אליה הם תמיד חוזרים. עורם של כלבי הים בעל אחוז שומן גבוה מאוד (עד 50%!), עשיר בויטמינים ובעל שיער דק, שעוזר להם לצוף ולשמור על חום גופם במי האוקיאנוס ובמי קרח קפואים. עד המאה ה-20 תושבי האי צדו את כלבי הים לצרכי הישרדות והתמודדות עם תנאי האקלים הקשים; בשרם העשיר שימש למאכל, השומן שימש כדלק להבערת אש וחימום הבתים ועורם העבה שימש לייצור פרטי לבוש מחממים. ציד כלבי ים המשיך לשמש את תעשיית האופנה והטקסטיל והוא עדיין נמשך באיסלנד, אם כי בהיקף נמוך מאוד שמלווה בביקורת וויכוח ציבורי ער בתוך איסלנד. ישנם עמדות שונות לגבי מידת הסיכון האמיתית שבה נתונים כלבי הים באיסלנד וסביר להניח שהדעות השונות (ואפילו המחקרים) שתשמעו או תקראו בנושא, יאמרו מתוך אינטרס ומתוך הפוזיציה של הנשאל.
אגדות ומיתוסים הקשורים בכלבי ים נפוצים בפולקלור האיסלנדי. האגדה המוכרת ביותר היא זו המכונה Selkie - על "אשת כלב הים" שעורה נגנב על ידי חוואי מקומי. האישה עוברת לחיות עם החוואי (ספק אם מתוך רומנטיקה או מתוך הכרח אלים) ובהמשך מתחתנת איתו ויחד הם מביאים 7 ילדים. באחד הימים בהם נותרה האישה לבד בבית, היא מוצאת במקרה את העור הגנוב, לוקחת אותו וחוזרת אל הים לנצח. לסיפור זה קיימות גרסאות שונות ברבות מהמדינות הנורדיות והקלטיות, אך הבסיס כמעט זהה. הגרסא האיסלנדית עדינה יחסית, כשהגרסא האלימה יותר (שהיא גם המפורסמת ביותר) היא דווקא זו שמסופרת באיי פארו, שגם מונצחת בפסל Kópakonan (אשת כלב הים) באי קלאסוי. גרסא זו כוללת נקמה בחוואי ורצח של אשת כלב הים. אגדה אחרת, נעימה יותר וייחודית לאיסלנד היא האמונה שבערב ראש השנה החדשה, כלבי הים משילים את עורם ועולים אל האדמה כבני אנוש כדי לחגוג.
 

מתי?

ניתן לראות כלבי ים לאורך כל השנה, אך קל יותר למצוא אותם בקיץ מכיוון שבתקופה זו מגיעים לחופי איסלנד המינים הנוספים של כלבי הים, נוסף לאלו הנמצאים באזור כדרך קבע. פשוט יותר לאתר את כלבי הים בעיקר בימים נעימים ושמשיים, כאשר הם משתזפים על הסלעים או על החוף. הזמן הטוב ביותר ביממה לצפות בכלבי ים הוא כשעה-שעתיים לתוך זמן השפל, כאשר הים בנסיגה וקל יותר להתקרב לכלבי הים על החוף.

איפה?

הסיכוי לראות כלבי ים קיים בכל חופי איסלנד, בעיקר בפעילויות ימיות. האזורים בהם ישנם מושבות כלבי ים נקראים באיסלנדית Sellátur, לרוב הם יהיו באזורים סלעיים על קו הגאות-והשפל. 

 

חצי האי וטסנס הוא שם נרדף באיסלנד לצפייה בכלבי ים, עם מספר מושבות בהם תוכלו למצוא אותם לכל אורך השנה. מרכז כלבי הים האיסלנדי ביישוב קוואמסטאנגי (Hvammstangi) הוא מכון מחקר ומוזיאון הממוקם בחצי האי, מה שהופך את האזור לבירת כלבי הים של איסלנד. במרכז תוכלו ללמוד עוד על היצורים החביבים ועל מקומם בתרבות וההיסטוריה האיסלנדית, לצפות בסרט תיעודי ולצאת לסיורים.

חוף Ytri Tunga בחלקו הדרומי של חצי האי סנייפלסנס ידוע כאחד החופים באיסלנד שבהם תוכלו לראות את כלבי הים מקרוב במיוחד. הפיורדים המערביים, בעיקר אזור חבל סטראנדיר ופיורד Skötufjörður, הם גם יעדים מוצלחים מאוד לפגוש כלבי ים. מומלץ לפקוח עין כאשר נוסעים על כביש 61 לכיוון איס'פיורדור. בדרום איסלנד המקום הפופולארי ביותר לתצפית על כלבי ים היא כמובן הלגונה הקרחונית המפורסמת Jökulsárlón - בה תוכלו לראות אותם שוחים בין הקרחונים או משתזפים על גושי קרח. גם בשיט בין איי ווסטמן ניתן להיתקל בכלבי ים בקלות רבה, ואם תיקחו בקיץ סיור בקיאק ליד חופי Stokkseyri, סביר להניח מאוד שתראו אותם שוחים לידכם.

בעת הצפייה בכלבי הים יש להימנע מרעש, זריקת חפצים, שימוש ברחפנים וצילום עם פלאש. יש לשמור על מרחק של 100 מטר לפחות, לא לבצע תנועות חדות ולא להתקרב לגורים, אחרת האימהות עלולות להיות אגרסיביות ותוקפניות.

כבשים   |   Sheep

IMG_2093_edited.jpg
כבשים

שם: כבשה איסלנדית   |     שם איסלנדי: Íslenska sauðkindin     |     משפחה: פריים

קשה לדמיין את איסלנד ללא מאות-אלפי הכבשים הצמריריות המעטרות את נופיה המרהיבים כמו נקודות לבנות על שטיח ירוק. אך כמו שאר היונקים היבשתיים באיסלנד (מלבד השועל הארקטי) גם הכבשים הן לא חיות ילידיות על האי ולא היו בו כלל לפני המאה התשיעית.

הכבשים הגיעו מנורבגיה יחד עם המתיישבים הראשונים באי והסתגלו במהירות לאקלים האיסלנדי. בדומה לאיים ירוקים ומרוחקים אחרים אליהם יובאו כבשים (כמו ניו-זילנד לדוגמא), גם באיסלנד הן התרבו במהירות בשל ריבוי העשב האהוב עליהן כל-כך. כיום אוכלוסיית הכבשים באיסלנד גדולה יותר מפי 2 מאוכלוסיית בני האדם. לכבשים הייתה חשיבות עליונה ביכולת של המתיישבים לקיים את עצמם בתנאי האי הקשים וייתכן מאוד שבלעדיהן בני האדם לא היו מסוגלים לשרוד ואיסלנד לא הייתה מתפתח למדינה מיושבת כפי שהיא היום.

הכבשים האיסלנדיות הן זן מבוית שנחשב לאחד הטהורים בעולם בשל הבידוד של איסלנד משאר העולם. ניסיונות להשבחת הזן נעשו במאה ה-19 עם כבשים שיובאו מדנמרק, אך ניסיון זה לא עלה יפה וכיום ייבוא כבשים לאיסלנד אסור בדומה לאיסור הייבוא של סוסים.  הכבשים האיסלנדיות הן מגזע הכבשים הצפון-אירופאי המאופיין בזנב קצר ומצוי בעיקר בסקנדינביה, סקוטלנד והמדינות הבלטיות. הכבשה האיסלנדית היא בד"כ קצרת רגליים ונטולת צמר ברגליים ובפנים ובעלת קרניים (גם זכרים וגם נקבות). רוב הכבשים באיסלנד לבנות, אך תמצאו אותן גם בגווני חום, אפור ושחור ושילובים שאינם נפוצים בקרב כבשים אחרות.

האקלים האיסלנדי גרם לכבשים האיסלנדיות לפתח מערכת חיסונית חזקה וצמר מיוחד ואיכותי במיוחד בעל שתי שכבות - הפנימית (מכונה þel) מבודדת ומחממת והחיצונית (מכונה tog) דוחה מים ורטיבות. צמר זה משמש לייצור הסוודרים האיסלנדיים המסורתיים (הנקראים Lopapeysa על שם צמר הכבשים הדו-שכבתי המכונה Lopi). הסוודרים מחממים מאוד ונמכרים באיסלנד ובמדינות נוספות במחירים גבוהים למדי ובקלות נחשבים למזכרת המועדפת לרכישה על ידי תיירים. בשר כבשים הוא המאכל הלאומי של איסלנד והוא נוכח במספר מנות מסורתיות כמו מרק כבש (Kjötsúpa) וטלה מעושן (Hangikjöt). בשר הטלאים האיסלנדיים נחשב משובח ביותר, הוא נטול אנטיביוטיקה וחומרים הורמונליים ומושפע מתנאי הגידול החופשיים של הכבשים בשטחי המרעה הפראיים של איסלנד.

מתי

בקיץ הכבשים משוחררות בשטחי מרעה פתוחים ומסתובבות באופן חופשי בטבע האיסלנדי. בחודש ספטמבר הכבשים נאספות בחזרה לחוות באירוע הנחגג תחת השם Réttir - מסורת עתיקה וחשובה באיסלנד. בעלי חוות בכל אזור אוספים את כל הכבשים לתוך דירים עגולים בעלי מחיצות הפרדה (המכונים Réttir ומכאן שם האירוע), שם הן מזוהות וממוינות על פי הסימון שלהן. תושבים רבים משתתפים באיסוף הכבשים המפוזרות בכל רחבי האי, בליווי שתייה, מוסיקה, שירה וחגיגות רבות בהם יכולים להשתתף גם תיירים המבקרים באי.

תקופת ההמלטה של הכבשים מתחילה בחודש מאי ומכונה Sauðburður. בתקופה זו כל כבשה יכולה להמליט על 4 צאצאים, אך לרוב היא תמליט 2 טלאים, לכן בדרך כלל תראו כבשים מסתובבת בקבוצות של 3 (כבשה נקבה ו-2 טלאים). לעיתים הכבשים לא מסוגלות לדאוג לטלה ובמקרה זה החוואים מטפלים בו בתשומת לב מוקפדת יותר, מאכילים אותם מבקבוק ומאפשרים להם לישון בבית, מה שיוצר משבר זהות אצל הטלה שיתנהג יותר כמו כלבלב או ילד קטן. המחשה מעניינת ומוקצנת לתופעה זו ניתן לראות בסרט האיסלנדי "Lamb".

איפה

כאשר הכבשים משוחררות בקיץ, הן נמצאות כמעט בכל פינה באיסלנד, בהרים ובעמקים. עם זאת לא תמצאו כבשים מהלכות על קרחונים וכנראה שגם פחות תראו אותן מסתובבות באזורים הפנימיים והמדבריים של איסלנד, הרחק משטחי המרעה הפוריים. כמובן שגם בקיץ וגם בחורף תוכלו לפגוש כבשים איסלנדיות ולהאכיל טלאים בחוות הרבות ברחבי איסלנד.

שחפית הקוטב   |   Arctic tern

IMG_1854_edited.jpg
שחפית קוטב

שם: שחפית הקוטב (שחפית ארקטית)   |     שם מדעי: Sterna paradisaea     |     משפחה: שחפיתיים

הדיווה של ציפורי איסלנד. כתפגשו אותה לראשונה לא תוכלו לפספס אותה, היא כנראה תקבל את פניכן בצלילה חדה ואגרסיבית מעל ראשכם, בליווי צווחות מחרישות אוזניים ולעיתים אפילו "פצצות" צואה. שחפית הקוטב (באיסלנדית - kría) בהחלט יודעת לעמוד על שלה. זכרו שקבלת הפנים הזאת היא למעשה איתות של שחפית הקוטב שאתם קרובים מדי לגוזלים שלה, עליהם היא תגן מכל משמר. שחפיות הקוטב הן ציפורים מוגנות, כבדו את שטחי המחייה שלהן - אם נתקלתם ב"קאמיקזה" של שחפית קוטב, אל תנסו להגיב או להתנגד כי זה יגרור באופן ודאי החרפה של המתקפה, עדיף שתבינו את המסר ותתרחקו מהאזור.

שחפיות הקוטב קטנות מאוד אך בעלות יכולות מדהימות ויוצאות דופן. הן נודדות בין הקוטב הדרומי ואנטרקטיקה לבין האזורים הארקטיים והסאב-ארקטיים בדרום האוקיאנוס האטלנטי - מרחק עצום של 40,000 ק"מ בעונה וכמעט 2.5 מיליון ק"מ במהלך חייה של שחפית קוטב ממוצעת! זהו דפוס הנדידה הארוך ביותר של בעל חיים כלשהו. באופן זה שחפית הקוטב נהנית משני קייצים לאורך השנה וכתוצאה מכך גם מהכי הרבה שעות שמש ביחס לתוחלת החיים שלה. קל מאוד לזהות את שחפית הקוטב - גופה לבן וקצה ראשה שחור, יש לה מקור אדום מחודד וזנב דמוי מניפה מחודדת. תוחלת החיי שלהן ארוכה יחסית ונעה בין 20 ל-30 שנים.

 

מתי?

באביב ובקיץ (שלנו בחצי הכדור הצפוני) מגיעות לאיסלנד בערך 200-300 אלף שחפיות קוטב. הן מתחילות להופיע בסוף אפריל ונשארות לאורך כל הקיץ כדי להתרבות.

איפה?

שחפיות הקוטב ניזונות בעיקר מדגים קטנים ומקננות בעיקר באזורי החוף, אך בניגוד לציפורים רבות אחרות, הן לא בהכרח יקננו במצוקים אלא דווקא בקרקע שטוחה יותר - מסולעת או חולית. כך למשל, חצי האי סנייפלסנס הוא אזור שבו מתקהלות שחפיות רבות ומטילות שם את ביציהן בסלעים שבשדות הלבה הרבים. אזורי קינון מרכזיים בסנייפלסנס נמצאים באזור Riff ובצוקים של ארנרסטאפי (Arnarstapi).

מפרץ Breiðafjörður וחופים ברחבי הפיורדים המערביים כמו חוף החולות האדומים (Rauðisandur) וכמו כן כל האיים הקטנים באיסלנד הם מקומות מועדפים על שחפיות הקוטב, אך הראוי ביותר לציון הוא כנראה האי גרימסיי בצפון הרחוק של איסלנד. השחפיות נפוצות מאוד גם בכל לגונות הקרחונים באזור דרום איסלנד, כולל לגונת יוקולסרלון. ברייקיאוויק תוכלו לראות את שחפיות הקוטב בחצי האי Seltjarnarnes ובעיקר באזור מגדלור Grótta  בקצה המערבי של העיר.

בז ארקטי   |   Gyrfalcon

49527039463_5505dad0ac_h.jpg
בז ארקטי

שם: בז ארקטי איסלנדי   |     שם מדעי: Falco rusticolus     |     משפחה: בזיים

הבז הארקטי באיסלנד נמצא בצילם של הפאפינים האהובים והמפורסמים, אך תופתעו לשמוע שדווקא הוא מחזיק בתואר הציפור הלאומית של איסלנד ואף מופיע בסמל המדינה. הסיבה לכך שהבז הארקטי פחות מוכר מציפורים אחרות קשורה כנראה לעובדה שהוא לא מאוד נפוץ באיסלנד - ועם זאת יש לו מעמד חשוב מאוד בקרב האיסלנדים. גידול הבז הארקטי היה פופולארי ביותר בקרב בני אצולה, אריסטוקרטים ומלכים בעולם העתיק ובממלכות אירופה בימי הביניים, שהתייחסו לגידול ואימון של עופות דורסים כסמל סטטוס. הסחר בבזים הארקטיים הפך לחלק מרכזי בכלכלה האיסלנדית בימי הביניים ובמידה מסוימת העניק "תג איכות" לכלל המוצרים שיוצאו מאיסלנד לאירופה ושם את איסלנד על מפת הסחר העולמית. משנות השמונים של המאה הקודמת הבז הארקטי נמצא במעקב והגנה, והיום קצב ההתרבות שלו באיסלנד גבוה מאי פעם.

הבז הארקטי (או בקיצור "גייר" בסלנג מקומי) הוא עוף טורף והגדול ביותר מבין מיני הבז; גודלו יכול להגיע עד 65 ס"מ ומוטת הכנפיים שלו עד 160 ס"מ. נוצותיו בד"כ כסופות או חומות בגוון דהוי, עם פלומת זנב לבנה וקצוות שחורות, בעיקר אצל הנקבות. הגוון הכללי של הבז הארקטי תלוי באזור המחייה שלו - הבז האיסלנדי נוטה להיות כהה יותר ממקבילו בגרינלנד, אך בעל גוון בהיר וחיוור יותר מאשר מהבזים הארקטיים מהזן האירו-אסייתי שמצויים בעיקר במדינות סקנדינביה. הבזים הארקטיים הם ציידים מיומנים; הם ניזונים מציפורים ועופות אחרים (ובמיוחד משכווי הצפון), אך הם צדים גם מכרסמים ויונקים קטנים שיכולים להגיע עד פי 3 ממשקלו של הבז. את הטרף  הם יכולים לצוד גם בצלילה אל הקרקע וגם בתקיפה בשמיים תוך כדי תעופה. הם לא בונים קנים אלא משתמשים בקנים נטושים של ציפורים אחרות או במדפי סלע בכדי להטיל את הביצים.

מתי?

הבז הארקטי חי באזורי הטונדרה ובאזורים הארקטיים בדרך קבע, אך בחורף חלקם נודדים מעט דרומה. באיסלנד ניתן לראות אותם לכל אורך השנה, אך בעוד בקיץ כדאי לחפש אותם בעיקר בצפון איסלנד, בחורף אפשרי לראותם גם באזורים דרומיים יותר.

איפה?

הבזים הארקטיים אוהבים במיוחד מקומות גבוהים - הרים, שפות צוקים וקירות של קניונים עמוקים. המקום המוצלח ביותר לראות אותם הוא לאורך קניון Jökulsárgljúfur העצום בצפון מזרח איסלנד - מאסבירג'י ועד אזור מפל דטיפוס. האזורים ההרריים בהיילנדס הם אזור נוסף שבו תוכלו לראות אותם, כמו גם ב"אלפים" של איסלנד בחצי האי טרולסקאגי ובפיורדים - גם המזרחיים וגם המערביים. בחורף ניתן לזהות אותם בחצי האי סנייפלסנס, צוקי Krisuvikurberg ברייקאנס ואפילו באזורי החוף של רייקיאוויק.

כלב רועים איסלנדי |   Icelandic Sheepdog

2658669333_24713904fe_k.jpg
כלב רועים איסלנדי

שם: כלב רועים איסלנדי   |     שם איסלנדי:  Íslenskur fjárhundur     |     משפחה: כלביים (קבוצת שפיץ)

נראה שכל בעלי החיים באיסלנד בעלי החיים באיסלנד ניחנים בסטמנה וסיבולת יוצאת דופן, אפילו הכלבים. לכלב הרועים האיסלנדי יש פרווה עבה בעלת שכבה כפולה, שמזכירה במשהו את הכבשים עליהן הוא רועה. הוא מאוד נמרץ ואנרגטי ונביחתו חזקה מאוד, מה שהופך אותו לבן לוויה מושלם לחוואים האיסלנדיים בטיפול בכבשים, גם במזג אוויר קשה. כלב הרועים האיסלנדי שייך לקבוצת כלבי השפיץ (שבהם נמנים בין היתר כלבי ההאסקי) וכמו יונקים רבים אחרים, יובאו לאיסלנד לראשונה ע"י הויקינגים מדנמרק ושבדיה, לפני קצת יותר מאלף שנים. הם היו מהחיות הראשונות להגיע אל האי וליישב אותו יחד עם בני האדם, לכן כלב הרועים האיסלנדי מכונה בפי המקומיים "כלב הויקינגים". 

 

כמו כלבים נוספים בקבוצת השפיץ, הרועה האיסלנדי הוא בעל פנים מוארכות, אוזניים מחודדות וזנב מסתלסל ופרוותי במיוחד. תוחלת החיים הממוצעת שלהם היא 11-14 שנים והם שוקלים בין 11 ל-14 קילוגרמים. מגוון הצבעים של הרועים האיסלנדיים יחסית רחב ולרוב כולל שילוב של 2 צבעים. הרועים האיסנלדיים מאוד אינטליגנטיים, בעלי אינסטינקטים חדים וידידותיים מאוד לבני אדם (כולל זרים וכולל ילדים) ובעלי חיים אחרים. הם מאוד נאמנים ומשפחתיים' לא אוהבים להיות לבד וגם מסייעים לכוחות החיפוש וההצלה האיסלנדיים. בשל המזג הידידותי שלהם, הרועים האיסלנדיים לרוב לא מסייעים בציד, אך בעבר נהגו להסתייע בהם בציד של חיות קטנות כמו למשל פאפינים.

במאה ה-19 הפך כלב הרועים האיסלנדי לזן בסכנת הכחדה, כש-75% מהכלבים מתו ממחלות. כתוצאה מכך, בתחילת המאה ה-20 נאסר ייבוא כלבים לאיסלנד בכדי לשמר את הזן המיוחד ולמנוע התערבבות שלו עם זנים חיצוניים, צעד שעבד בהצלחה והוציא את הרועים האיסלנדיים מכלל סכנה. היום ניתן למצוא כלבי רועים איסלנדיים גם בארצות אחרות, בעיקר באנגליה, שם הייבוא שלהם היה פופולארי מאוד בקרב בני המעמד הגבוה.

מתי?

כמובן שכלבים ניתן לראות בקרבת בני אדם בכל זמן. אם רוצים לראות את הרועים האיסלנדיים בפעולה, הזמן המעניין ביותר יהיה בספטמבר, בתקופת איסוף הכבשים (Réttir). במהלך הקיץ, כאשר הכבשים משוטטות חופשי בשטחים פתוחים, הרועים האיסלנדיים מסייעים בעבודות מקומיות יותר באזורי החוות עצמן.

איפה?

כמובן שכלבים הם לא חיה פראית שמסתובבת חופשי בטבע, וגם כלבי רחוב בקושי תראו באיסלנד, בוודאי שלא כלבי רועים איסלנדיים. רוב הרועים האיסלנדיים משמשים בדרך כלל לרעיית כבשים וחיות משק אחרות באזורים הכפריים של איסלנד, אך אפשר לפגוש אותם גם בערים וביישובים הגדולים יותר מגודלים כחיות מחמד ולא רק כחיות עבודה.

"ברחשים"  |   Midges

IMG_4057.jpg
ברחשים

שם: ימשושים וישחורים   |     שם מדעי: Chironomus islandicus ו- simulium vittatum    |     משפחה: ימשושיים

אחד המיתוסים הנפוצים ביותר בנוגע לאיסלנד היא האמרה שאיסלנד נטולת יתושים. מדובר אמנם בעובדה נכונה, אבל גם קצת מטעה; אכן באיסלנד לא תמצאו יתושים מהסוג שאנחנו מכירים, כאלו שמהווים גורם משמעותי בהפצת מחלות ומגפות, אך בהחלט יש בה חרקים מעופפים שחלקם גם עוקצים - והם עשויים להוות מטרד לא פחות (ובמקרים מסוימים אפילו יותר) מאשר יתושים.

 

ישנם שני סוגים עיקריים של חרקים מעופפים באיסלנד: הראשון הוא ה-rykmý, או באנגלית- chironomids ואלו למעשה הברחשים האופייניים שאינם עוקצים. הסוג השני הוא-bitmý, או ישחור (Simuliidae) המכונה "זבוב שחור" - וזהו הסוג שעוקץ, גם בני אדם וגם בע"ח.

הברחשים שאינם עוקצים הם הסוג הנפוץ ביותר במדינה והם דוגרים בעיקר סביב אגמים ומקורות מים עומדים, בעיקר בימים חמים. ברחשים אלו אינם מזיקים כלל, אך הם עשויים להיות מציקים במיוחד כאשר נתקלים בנחיל גדול שיקשה עליכם לפתוח את הפה מבלי לבלוע אחד מהם. למרות המטרד, חשוב לזכור שלברחשים יש חשיבות גדולה למערכת האקולוגית; גופם עשוי מ-10% חנקן, וכאשר הברחשים מתים מעל הקרקע הם למעשה משמשים כסוג של דשן ובכך מפרים את האדמה ומסייעים בצמיחת עשב ופרחים.
הזבובים העוקצים חיים בקרבת נהרות ונחלים, שם הם מטילים את ביציהם. הם אמנם לא מסוכנים ולא מעבירים מחלות, אך היתקלות בנחיל עשויה להוביל לריבוי עקיצות שעשויות להיות כואבות ולא נעימות. בשנים האחרונות ישנה עלייה בכמות הברחשים (משני הסוגים) באיסלנד, ככל הנראה בגלל עליית הטמפרטורה הממוצעת והריבוי היחסי בימים חמים, כתוצאה מההתחממות הגלובלית. כאשר מגיעים בקיץ לאזורים עם ריבוי ברחשים, מומלץ ללבוש בגדים ארוכים ולהצטייד בכילה, אותה אפשר לרכוש בחניות טיולים באיסלנד ובחלק מתחנות הדלק באזור אגם מיבאטן.
 

מתי?

הברחשים מתקיפים רק באביב ובקיץ, החל מסוף מאי ועד ספטמבר. כאמור, בימים חמים (ביחס לאיסלנד) יש סבירות גבוהה יותר שתתקלו בנחיל, בעיקר סביב מקורות מים.

איפה?

פירוש שמו של אגם מיבאטן (Mývatn) בצפון איסלנד הוא "אגם הברחשים" (mý - ברחשים, vatn - מים/אגם). כמצופה ממקום שנקרא על שמם של הברחשים, זהו גם המקום שבו הם הכי נפוצים. סביב האגם עצמו סביב מאוד שתיתקלו בקיץ בנחילים של הברחשים הבלתי עוקצים. בנהר Laxá ובנחלים נוספים באזור, אתם עשויים להיתקל בזבובים השחורים העוקצים. אזור נוסף שחביב על הברחשים  במיוחד הוא אזור שמורת לאנדמנלאוגר (landmannalaugar), אך כמובן שגם באזורים אחרים בהם ישנם מקורות מים תוכלו להיתקל בנחילים.

ציפורים באיסלנד

אחרים
IMG_4196_edited.jpg

על הציפורים באיסלנד אפשר לכתוב ספר. כ-85 מיני ציפורים מקננות באיסלנד ו-12 מינים נוספים נודדים אליה באופן קבוע בחלק מהשנה. בסה"כ תועדו בשמי איסלנד לאורך השנים כ-330 מיני ציפורים ועופות. קצרה היריעה מלפרט כאן על כולן. בין היתר תוכלו למצוא מינים שונים של עופות ים ומים, ברווזים, אווזים, ברבורים, שחפים, עופות דורסים, ציפורי שיר ועוד. איסלנד אכן מקיימת את הבטחתה להיות גן עדן לצפרים או לסתם מטיילים שרוצים לצפות בציפורים. יש נקודות רבות לתצפיות על ציפורים ברחבי המדינה, בכל אחת ואחת תוכלו לזהות מינים שונים, אך באופן כללי - צוקי ים ומקורות מים הם המקומות עם ריכוז הציפורים הגדול ביותר, בהם תוכלו בקיץ לחוות "אוטוסטרדה" הומה ורועשת של בעלי כנף. במפה תוכלו למצוא מספר נקודות ואזורי תצפית פופולאריים ומוצלחים בכל רחבי המדינה. להלן רשימה חלקית מאוד של כמה ממיני הציפורים המעניינים ביותר שתוכלו לזהות באיסלנד:

 

 

חופזי זהוב (golden plover) | שם מדעי: Pluvialis apricaria

עוף ממשפחת החופמיים, בעל נוצות מנוקדות חומות-אפורות באורך של 29 ס"מ בממוצע. מגיע לאיסלנד בסביבות סוף מרץ-תחילת אפריל ונשאר עד אוקטובר ונחשב למבשר האביב באיסלנד. הוא ניזון בעיקר מחרקים וסרטנים קטנים, אך גם מתולעים וצמחים ימיים. החופזי הזהוב נפוץ מאוד בקיץ, ניתן למצוא אותו בעיקר באזורים של מים מתוקים, נהרות ואגמים, שם ניתן לשמוע את שירתו לעיתים קרובות.

 
 
שכווי הצפון (Rock ptarmigan) | שם מדעי: Lagopus muta

ציפור נפוצה בכל רחבי איסלנד, בעיקר בקיץ. אורכו של השכווי נע בין 28 ל-40 ס"מ והוא מחליף את צבעי נוצותיו בהתאם לעונת השנה. השכווי הוא אוכל-כל וניזון גם מצמחים וגם מחרקים, זוחלים קטנים ודגים. ומהצד השני נהוג לצוד אותו לצורכי מאכל והוא משמש להכנת מנת חג-מולד איסלנדית מסורתית. הם מקננים ומטילים את ביציהם בעיקר בשטחים פתוחים מלאי עשב, בהם ניתן לראותם לרוב.

 

 

אלקיים (Guillemot) | שמות מדעיים: Uria aalge, Uria lomvia, Cepphus grylle.

"גילמוט" הוא שם המתייחס למספר מינים של ציפורים ימיות ממשפחת האלקיים הכוללים את האוריות (Uria) ואת הגולמטים (Cepphus), כמו גם (Great auk) - זן שנכחד במאה ה-19. מיני האלקיים הנפוצים באיסלנד הם אוריה מצויה, אלקה חדת-מקור, אוריה חייכנית, גולמט שחור וכמובן הפאפינים. המשותף לכולם הוא המראה החיצוני דמוי הפינגווין שלהם ונוצותיהם בצבעי שחור/חום כהה ולבן. כל המינים נוהגים לקנן ולהטיל את הביצים בצוקים סמוכים לאוקיאנוס וניזונים מדגים. חשוב לציין שלמרות המראה החיצוני, האלקיים אינם קרובים של הפינגווינים שאינם מסוגלים לעוף. הגולמט השחור הוא המין היחיד מבין האלקיים באיסלנד שאינו חי בים כדרך קבע אלא שוכן בחופים, בעוד האוריה החייכנית היא הגדולה ביותר. את האלקיים אפשר לראות לאורך כל הקיץ, כאשר הם מגיעים להטיל את ביציהם באיסלנד.

 

 

ריסה שחורת רגל (Kittiwakes) | שם מדעי: Rissa tridactyla

עוף ימי ממשפחת השחפיים, אחד הנפוצים ביותר באיסלנד. גופו לבן עם עם כנפיים אפורות ורגליים שחורות (ומכאן שמו). צווארם ארוך מעט ועיניהם קטנות יותר ביחס לשחפים אחרים, והם גם מבלים זמן רב יותר בים. קניהם עשויים מצמחים ועשבים הנמשים מהאדמה ומהים, אותם הם בונים בצוקי ים גבוהים ביחד עם עופות ממשפחת האלקיים. מושבות הריסות אחראיות למרבית הרעש וההמולה באזורי קינון משותפים אלו. הריסות נפוצות בעיקר בפיורדים המזרחיים והמערביים ובצפון איסלנד, סמוך למפרץ Skjálfandi.

 
 
חרטומית ביצות (Common snipe) | שם מדעי: Gallinago gallinago

עופות מים הנפוצים מאוד באזורי השפלה של איסלנד, כפי שמשתמע משמן - בעיקר ליד מקורות מים עומדים, ביצות וכרי דשא לחים כשלרוב הן מסתתרות בין שיחים. בחורף רוב החרטומיות באי נודדות לאירלנד, אך חלקן נשארות באזורי החוף של דרום איסלנד. חרטומית הביצות ניזונה בעיקר מחסרי חוליות ותולעים וקל לזהות אותה בזכות מקורה הארוך והדק, הכנפיים המנומרות והרגליים הדקות והארוכות.

ניתן למצוא באיסלנד מספר עופות דומים מסדרת החרטומניים (השייכים למשפחת החופמאים) שהם קרובי משפחה של חרטומית הביצות, כמו למשל חרמשון קטן (Eurasian whimbrel), שמאפייניהם דומים מאוד.

 

 

עורב שחור (Common raven) | שם מדעי: Corvus corax

אמנם זו לא ציפור שתאלצו להרחיק עד איסלנד בשביל לראותה, כיוון שהיא אחת הציפורים הנפוצות בעולם וניתן למצוא אותה גם בישראל, אך היא נפוצה מאוד באיסלנד וגם אהובה מאוד ויש לה מקום של כבוד בפולקלור הנורדי והאיסלנדי. במיתולוגיה הנורדית שמשו העורבים השחורים כיועצים ומעבירי הודעות של האל אודין.

 

 

יסעור צפוני (Northern fulmar) | שם מדעי: Fulmarus glacialis

מכונה גם "שחף צפוני", בשל דמיוני החיצוני לשחף ומכיוון שבעבר נחשב לחלק ממשפחת השחפיים, אך בפועל הוא ממשפחת היסעורים. הפולמארים, בדומה לפאפינים, הם חובבי צוקים בקרבת החוף ולרוב ניתן יהיה למצוא אותם מקננים ומעופפים אלו לצד אלו. בחורף, גם בדומה לפאפינים, הם נודדים חזרה אל הים הפתוח. בקיץ ניתן לראותם בעיקר בצפון ומזרח איסלנד והפיורדים המערביים, באופן יותר ספציפי במפרץ Skjálfandi ליד הוסאביק, המרינה של Borgarfjörður Eystri וצוקי Látrabjarg בקצה המערבי ביותר של איסלנד.

 
 
חמסן גדול (Great Skua) | שם מדעי: Stercorarius skua

עוף ממשפחת החופמאים, דמוי שחף חום גדול, עם פסים לבנים על הכנפיים ומקור מעוקל המאפיין עופות דורסים. החמסן הגדול ניזון ממזון שהוא בוזז מציפורים אחרות (ומכאן שמו - חמסן), לעיתים באכזריות ותוך הטרדה עיקשת. מסיבות אלו, זכה החמסן הגדול לתואר המפוקפק "שודד הים של איסלנד". במקרים מסוימים יאכל החמסן גם את הציפורים בעצמן (בעיקר ברווזים ופולמארים) ואת הביצים שלהן. בדומה לשחפית הקוטב, נקבת החמסן מגינה על הביצים והגוזלים שלה באגרסיביות וצוללת לראשו של כל מי שמתקרב ולפעמים גם תכה אותו עם טפריה, מה שעשוי לגרום לפציעות. החמסנים מגיעים לאיסלנד בקיץ, בתקופה זו מצויה בה אוכלוסיית החמסנים הגדולה ביותר בעולם, לרוב בחופים השחורים בדרום ובעיקר באזור Skeiðarársandur ורצועות החוף בין Skaftafell לפיורדים המזרחיים.

 

 

סולה צפונית (Gannets) | שם מדעי: Morus bassanus

מין עוף מים גדול המשתייך לסוג סולת-גנט ממשפחת הסולתיים. זוהי ציפור הים הגדולה ביותר באיסלנד וצבעה לבן עם ראש צהבהב וקצוות שחורים בכנפיים. הסולה ניזונה מדגים קטנים, אותם היא לוכדת מהים בצלילה מהירה מאוד. ישנן שתי מושבות גדולות המוכרות במיוחד לתצפית על הסולות בקיץ, שתיהן בקצוות המזרחיים של צפון איסלנד - מצוק Skoruvikurbjarg בחצי האי Langanes וכף Raudinupur. בדרום ישנה מושבה באי הקטנטן Eldey שמול צוקי  Valahnúkamöl בחצי האי רייקאנס.
 
 
שלצדף (Oystercatcher) | שם מדעי: Haematopodidae
ציפור ממשפחת החופמאים, בעלת מראה בולט וקל לזיהוי - גב שחור, בטן לבנה, רגליים אדומות, עיניים אדומות בוהקות (ומעט מבהילות) ומקור כתום ארוך וחד שמשמש לה לפתיחת צדפות ושליפת תולעים מהאדמה. בקיץ ניתן למצוא את השלצדפים בכל אזורי החוף של איסלנד וגם באזוריים פנימיים יותר, בעיקר במקומות בהם יש מקורות מים רדודים ועשב צומח. בחורף רובם נודדים מאיסלנד לאזורים דרומיים יותר במערב אירופה, בעיקר לבריטניה. השלצדף היא ציפור מאוד רועשת ומתלהמת, שנוהגת לפרוס את כנפיה באיום כאשר מתקרבים לאזור הקינון שלה, אליו היא קשורה ונאמנה מאוד - היא חוזרת לאותה נקודת קינון קבועה כל שנה מחדש. היא מהירה למדי ובעלת יכולות תנועה טובות גם בשחייה, גם בתעופה וגם בריצה.
 
 
אדרית שחורת-כיפה (Common eider) | שם מדעי: Somateria mollissima
נקראת גם אדרית מצויה, היא מין נודד של ברווז, הגדול ביותר מבין הברווזים בחצי הכדור הצפוני והנפוץ ביותר באיסלנד (כמעט מיליון פרטים מצויים באיסלנד בחורף). ניתן למצוא את האדריות לאורך כל החופים של איסלנד, בעיקר חופים רדודים וסלעיים ובקרבת איים. חלק מהאדריות חיות באיסלנד באופן קבוע וחלק נודדות אליה בחורף מגרינלנד ואזורים ארקטיים אחרים. האדריות ידועות בעיקר בשל הנוצות שלהן, המשמשות להפקת שמיכות, מעילים ומוצרי פוך מחממים. כ-3 טון של פוך אדרית נאסף בכל שנה, אך תחת פיקוח קפדני שלו זוכה האדרית בחוק האיסלנדי. תוכלו למצוא מספר חברות המייצרות מוצרי פוך אדרית, למשל בכפר סטיקיסהולמור שבחצי האי סנייפלסנס.

 

 

עיטם לבן-זנב (White-tailed eagle) | שם מדעי: Haliaeetus albicilla

אחד מהעופות הדורסים הגדולים ביותר באירופה והגדול ביותר המצוי באיסלנד, עם מוטת כנפיים של 2 עד 2.5 מטרים. צבעו הכללי הוא חום-אפרפר, עם צוואר בהיר יותר וזנב לבן (ומכאן מגיע שם המין). הם אינם מאוד נפוצים באיסלנד, אך מספרם הולך וגודל עם השנים בזכות השימור וההגנה לה הם זוכים לאחר שהיו קרובים להכחדה. ב-2018 נספרו באיסלנד כ-80 זוגות רבייה של עיטמים. ניתן לזהותם בעיקר במערב איסלנד, באזור מפרץ Breiðfjörður, פיורד Hvalfjörður ובפיורדים המערביים. הם מטילים את ביציהם באיסלנד החל מחודש אפריל וניזונים בעיקר מדגים וציפורים אחרות אבל גם מיונקים קטנים ולעיתים רחוקות הם אפילו תוקפים טלאים.
 
 
אוח השלג (Snowy owl) | שם מדעי: Bubo scandiacus
מוכר גם בשם "לילית השלג"', או אם תרצו "הינשוף של הארי פוטר". אוח השלג הוא אחד מדורסי הלילה הגדולים ביותר בעולם, הוא נפוץ באזורי הקוטב הצפוני אבל נדיר למדי באיסלנד וכמעט בלתי ניתן לזיהוי. הם ניזונים בעיקר ממכרסמים, מהם אין רבים באיסלנד (לכן על האי הם ניזונים בעיקר משכווי הצפון). כמו כן, עצם העובדה שהם פעילים בעיקר בלילות חורפיים, כאשר נוצותיהן משנות צבען ללבן בתקופה זו, הופכים אותם לעוד יותר קשים לזיהוי. כשהם מגיעים לאיסלנד הם לרוב יהיו באזורים מרוחקים כמו ברמה ההררית של מרכז איסלנד.
 
 
גיבתון השלג (Snow bunting) | שם מדעי: Plectrophenax nivalis
ציפור שיר קטנה ממשפחת הגיבתוניים הניזונה מחרקים, פרוקי רגליים וזרעים. היא מצויה בכל רחבי איסלנד, בעיקר באזורים סלעיים קרחים נטולי עצים וצמחייה. גיבתוני השלג הם תושבי קבע באיסלנד, אך בחורף חלקם נודדים בחיפוש אחר מזון ויכולים להימצא גם באזורים עירוניים בסקוטלנד ובריטניה. סימן הזיהוי הבולט ביותר של גיבתון השלג הוא הגוון הלבן והמקור הכתום שלו, אם כי ראשו אפור וכנפיו שחורות עם נקודות לבנות והנקבות מגיעות בגוון יותר חום-אפרפר.
 
 
קורמורן גדול (Great cormorant) | שם מדעי: Phalacrocorax carbo
עוף ימי גדול וכבד ממשפחת הקורמורניים, המצוי בעיקר במקורות מים רדודים, חופים ושפכי נהרות במערב איסלנד. הבוגרים הם שחורים  עם גרון לבן ומקור צהבהב. בעת רבייה, מופיע כתם לבן מרובע על הירך ונוצות הצוואר שלהם מלבינות. הקורמורנים לעתים קרובות  נצפים כשהם פורשים את הכנפיים בעמידה ופונים לכיוון הרוח, תוך הפניית  גבם לשמש, כנראה כדי להתחמם ולייבש את הנוצות, או כדי לסייע בעיכול המזון. בעונת הרבייה ניתן לזהות אותם בעיקר באיים קטנים במפרץ Faxaflói ופיורד Breiðafjörður, מחוץ לעונת הרבייה הם מתפזרים וניתן למצוא אותם בכל רחבי איסלנד.

בעלי חיים נוספים באיסלנד

 

כפי שכבר צוין, היונק היבשתי הילידי היחיד באיסלנד הוא השועל הארקטי. מלבד ציפורים נוספות ודגים או שוכני ים אחרים, עולם החי על אדמת איסלנד מורכב מחיות שהובאו בצורה כזו או אחרת לאיסלנד מארצות אחרות והכו בה שורש. נוסף לבעלי החיים שכבר הוזכרו, תוכלו למצוא באיסלנד סוגים שונים של מכרסמים כמו עכברים, חולדות וארנבות וגם טורפים קטנים כמו חורפנים.
 
איסלנד ידועה בעובדה שאין בה חיות מסוכנות, ואכן אין בה נחשים, עקרבים או עכבישים ארסיים, כך שתוכלו לטייל בה בחופשיות וברוגע. האיומים היחידים מצד בעלי החיים באיסלנד יגיעו מצד שחפיות הקוטב הזועמות, או צרעות שעשויות להימצא באזורים שונים ברחבי האי. לעיתים מאוד רחוקות (פעם בכמה שנים) מגיע דב קוטב שנסחף על קרחון מגרינלנד ונוחת בפיורדים המערביים; במקרה שנתקלים בדב קוטב, כמובן שאין להתקרב אליו ויש לדווח לרשויות. בכל מקרה, אם אתם רואים דב קוטב - זכרו שהוא בסכנה גדולה יותר ממכם, מכיוון שהגעתו לאיסלנד משמעותה לרוב גזר דין מוות מרעב בשביל הדוב. רוב דובי הקוטב שמגיעים בשוגג לאיסלנד נורים, על מנת להקל על סבלם, אלא אם כן נמצאת תרומה כספית שתאפשר להעניק לדב טיפול וטרינרי והחזרה למקום מושבו הטבעי בגרינלנד.

bottom of page