top of page
IMG_6986.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

Geldingadalur

גלדינגאדאלור

 הפעילות הגעשית בגלדינגדאלור

Geldingadalur Volcanic Eruption

מיקום   חצי האי רייקאנס, סמוך לגרינדאוויק

הגעה    רגלית - מסלול הליכה היוצא מכביש 427

רכב      רגיל

תחבורה ציבורית   מגרינדאוויק ורייקיאויק

עונת ביקור  כל השנה

מתי בפעם האחרונה ביקרתם באתר טבע שהוא גם אטרקציה תיירותית דינאמית, מלהיבה ומרגשת?

מתי בפעם האחרונה השקפתם על הר געש פעיל מתפרץ וחזיתם בנוף משתנה ומתעצב בזמן אמת מול עינכם? 

באיסלנד תוכלו לעשות זאת! ובכן... אם תמהרו ותספיקו לתפוס את האירוע המרגש בזמן.

 

פעם בכמה שנים, הכוח העצום שמתחת לאדמת "ארץ הקרח והאש" מתפרץ במלואו ומצדיק את הכינוי שקיבלה איסלנד באופן מוחשי במיוחד. ב-2021 זה שוב קורה, כשהפעם - מדובר בהתפרצות נגישה וידידותית לתייר יותר מתמיד.

באתר התיירות החדש והמרגש הזה תוכלו לראות ולחוות את הטבע בכל עוצמתו ובמלוא מובן המילה, להתפעל מזרמי אש ועשן מגיחים מבטן האדמה ומנהרות של לבה רותחת היוצרים אדמה חדשה. כשהשמש יורדת, האזור הופך למופע אור-קולי מרהיב ושומט לסתות - כשתמרות האש בוהקות בחשכה ומאירות את השמיים באדום. ההחוויה הזאת מחכה לכם (נכון לעכשיו) במרחק של חצי שעה נסיעה משדה התעופה ופחות משעת נסיעה מרייקיאויק.

 

הר פגראדאלספיאל (Fagradalsfjall) נמצא בחלקו המערבי ביותר של רכס ההרים של רייקאנס וגובהו כ-385 מטרים. ההר מוכר באיסלנד כאתר ההתרסקות של המטוס האמריקאי "Hot stuff" ב-1943, במהלך מלחמת העולם השנייה. בהתרסקות נהרגו 14 נוסעים, ביניהם גנרל בכיר בחיל האוויר האמריקאי.

זהו אזור צעיר מבחינה גיאולוגית; השבר של הרכס המרכז-אטלנטי חוצה את חצי האי רייקאנס בכלל ואת עמק גלדינגדאליר בפרט - והופך אותו לפעיל מאוד וולקאנית. עדויות מוחשיות לפעילות הוולקאנית ניתן למצוא בנוף הפראי ובאתרי הטבע הייחודיים הפזורים ברחבי הפארק הגיאולוגי של רייקאנס, כמו הר הגעש המרשים קליר (Kellir) והאתר הגיאותרמי בקריסוביק (Krýsuvík). יחד עם יעדים מוכרים נוספים באזור, כמו הגשר בין היבשות, המעיינות החמים בגונוקוור (Gunnuhver) וכמובן הלגונה הכחולה - הפך חצי האי רייקאנס לאזור תיירותי פופולארי במיוחד.

דווקא הר הגעש פגראדאלספיאל הצנוע וחסר הייחוד נותר יתום וכמעט בלתי מתויר. עד שברגע אחד הכל השתנה...

ההתפרצות בגלדינגדאליר

החל מדצמבר 2019 החל אזור רייקאנס לחוות רעידות אדמה תכופות שהגיעו עד לעוצמה של 5.7 בסולם ריכטר. תדירות הרעידות התגברה משמעותית וב-2021 הגיעה לאלפי רעידות בשבוע! אף אחד לא נפגע ולא נגרם נזק משמעותי, אך סדרת רעידות האדמה הבלתי פוסקות הדירו את שנתם של תושבי האזור. כל המומחים חזו שהתפרצות געשית ברייקאנס היא בלתי נמנעת ורק עניין של זמן, כשרוב העיניים נישאו באופן טבעי אל הר הגעש הבולט באזור - קליר.

לבסוף, ב-19 למרץ 2021 בשעה 20:45, החלה התפרצות געשית בעמק Geldingadalir בחלקו הדרומי של הר פגרדאלסיאל.

ההתפרצות לא ארעה בהר געש קיים ולמעשה מדובר בהיווצרותו של הר געש חדש, שקיבל באופן בלתי רשמי את השם Geldingadalsgos, או פשוט - Geldingadalir Volcano - "הר הגעש גלדינגדאליר" על שמו של העמק.

זוהי ההתפרצות הגעשית הראשונה במדינה מאז זו שארעה בשנת-2014 במדבר Holuhraun במרכז איסלנד וההתפרצות הראשונה בחצי האי רייקאנס ב-800 השנים האחרונות.

ב-5 באפריל 2021,שני בקעים נוספים נפערו בזה אחר זה למרגלות ההר, בין 500 ל-1000 מטר מאתר ההתפרצות המקורית. סדק נוסף החל לפלוט לבה יומיים לאחר מכן ונראה שהיד עוד נטויה ושהאזור כולו בשינוי מתמיד. בתחילת האירוע, היו מספר הערכות שההתפרצות עשויה להמשך שנים רבות, אולם כעת רוב הערכות המומחים מדברות על סיום האירוע בימים או השבועות הקרובים. אף אחד לא יכול לחזות בדיוק כמה זמן תמשך ההתפרצות ומתי רייקאנס תתתעורר שוב לאחר שתסתיים, לכן כדאי מאוד לנצל את ההזדמנות ולנסות לתפוס את המחזה המרהיב ויוצא הדופן כל עוד הדבר אפשרי. כך או כך, סביר להניח ששדה הלבה שנוצר בעמק גלנדינגדאליר ובעמקים הסמוכים  ישאר אתר טבע פופולארי גם לאחר שחגיגת האש והלבה תכבה.

ביקור באתר ההתפרצות

מיקומו הנגיש של הר הגעש החדש, במרחק קצר מעיר הבירה ונמל התעופה המרכזי של איסלנד, יחד עם העובדה שמדובר בהתפרצות קטנה ברמת סיכון נמוכה - הפכה את האזור במהירות לאתר תיירות שוקק חיים שמושך אליו מאות מבקרים ביום. ההתפרצות בגלדינגדאליר היא התפרצות מגמטית ועוצמתה מקוטלגת כהתפרצות הוואינית (על שם הרי הגעש בהוואי). המשמעות בפועל היא שמדובר בהתפרצות החלשה והרגועה ביותר במדרג ההתפרצויות - שבה זורמת בהתמדה לבה בזלתית מבטן האדמה אל הקרקע דרך סדקים ולא מלווה בפיצוץ. זרימת הלבה מתרחשת בעמק מוגן המוקף בהרים, באזור בלתי מיושב וללא תשתיות משמעותיות. כל אלו הופכים את ההתפרצות לבטוחה יחסית ואידיאלית לתצפית של מבקרים ותיירים.

 

המסלולים להר הגעש

מאז החלה ההתפרצות בחודש מרץ, השתנו המסלולים המקוריים בעקבות זרימת הלבה ונוצרו מסלולים חדשים. מכיוון שהר הגעש הוא דינאמי ומשתנה, גם המסלולים ואופים משתנים. מידע זה נכון לאוגוסט 2021:
 
מסלול C
נכון לעכשיו זהו המסלול הפופולארי ביותר, שמוביל לנקודת התצפית המוצלחת ביותר על לע הר הגעש וגם מאפשר ללכת קרוב לשדה הלבה הזורם בעמק Nátthagi. המסלול יוצא ממגרש החנייה האמצעי ונכנס לתוך העמק. משם, עולים אל  רכס  Langihryggur (עליו ממוקמות האנטנות) מצידו המערבי. ממרום הרכס ניתן להתרשם מהר הגעש המתפרץ, וככל שממשיכים צפונה לאורכו, מקבלים זווית טובה וקרובה יותר על ההר.
זמן ההליכה במסלול הוא סביב שעה לשעה וחצי לכיוון (תלוי בנקודה על הרכס אליה מגיעים). העליה מעט תלולה, אך ברמת קושי שמתאימה לכל אדם בכושר סביר, עם מעט מאמץ (שבהחלט שווה להשקיע).
 
דרך הריינג'רים
מסלול זה הוא גרסה קצרה יותר המובילה לרכס Langihryggur מצידו המזרחי והוא מסתיים באותה נקודת התצפית אליו מגיע מסלול C. היתרון של מסלול זה ששהוא קצר יותר וקל יותר - סביבות חצי שעה עד שעה לכיוון, בעליה מתונה יותר. החיסרון של המסלול, הוא שלא ניתן לראות את שדה הלבה הזורם בעמק בעת ההליכה בו. זהו לא מסלול רשמי, אלא שימוש מאולתר בדרך שבה משתמשים שומרי היערות וצוותי ההצלה כדי להגיע לאזור. זוהי אופציה טובה למי שרוצה להגיע במהירות אל נקודות התצפית אל ההר. הבהרה: המסלול לא פתוח לרכבים פרטיים. הכוונה ב"ריינג'ים" היא אינה לרכבים המסיעים תיירים אל אזור ההתפרצות, אלא רק כינוי למסלול שמשמש להליכה של מטיילים.
 
מסלולים A ו-B
מסלול A שהיה הפופולארי ביותר בעבר נחסם למעבר בשל זרימת הלבה. הנתיב שלו השתנה כעת הוא עולה בעלייה תלולה מאוד וממשיך לאורך רכס המשקיף על עמק שבו זורמת לבה, עד שהוא מתחבר אל מסלול B. מסלול B  ומסלול A מגיעים קרוב יותר להר הגעש מאשר מסלול C, אך הם מגיע לנקודה הפונה אל גבו של הר הגעש ולא אל פתח הלוע שלו. בשל העובדה שפליטת הלבה של ההר מתונה יותר, ולא מתיזה עשרות מטרים באוויר כמו בעבר - זוהי לא נקודת תצפית אידיאלית אל הר הגעש עצמו. עם זאת, ממסלולים אלו (בעיקר A) אפשר להתרשם מנהרות הלבה הזורמים מקרוב.
מסלולים אלו קשים וארוכים  יותר ממסלול C (סביב 3-4 שעות הלוך חזור), והם מומלצים לאנשים בכושר טוב שכבר עשו את מסלול C ורוצים לראות זווית שונה.
 
 
ניווט לתחילת המסלולים וחנייה
מסלולים A ו-B יוצאים מהחנייה בעיקול בולט בכביש 427, מזרחית לעיירה גרינדאוויק:
אל מסלול C מומלץ לצאת מחנייה הממוקמת מעט דרום-מזרחית יותר, בסיום העיקול בכביש:
 
 
מסלול הריינג'רים יוצא מחנייה מעט מזרחית לחנייה של מסלול C:
מיקום ב-Google maps

 

הרשויות במדינה החלו לגבות תשלום על החנייה כדי לממן את עבודות התשתית, התחזוקה והאבטחה במקום. מחיר החנייה הוא כ-1000 קרונות לרכב אותם יש לשלם דרך אתר האינטרנט או אפליקצית PARKA - לתשלום/הורדה לחצו כאן.
 

 

 
מפות האזור - לחצו להגדלה.
Safetravel-eldgos2-18-maí.jpg

היערכות וזהירות

אסור להתבלבל - הפעילות הגעשית ברייקאנס אמנם רגועה ובטוחה יחסית, אך עדיין מדובר בכוחות טבע עצומים וחזקים שטומנים בחובם סכנות רבות ומידה בלתי מבוטלת של חוסר יציבות. זרימת הלבה מלווה בפליטת גזים רעילים כגון פחמן דו-חמצני ומימן גופרתי, שבריכוזים גבוהים עשויים להיות מסוכנים, בעיקר לאנשים עם קשיי נשימה. כיוון ועוצמת הרוח משפיעים על ריכוז הגזים באזור ועל ההחלטה אם לפתוח את האזור למבקרים. אפילו אם המסלול פתוח, חשוב לפקוח עין ולפתוח אף. אם אתם חווים קושי בנשימה או חשים חוסר נוחות כלשהי, אל תהססו לעזוב את המקום על דעת עצמכם. מיותר לציין (או שלא) שלבה רותחת היא דבר מסוכן ולא משהו שאתם רוצים להתקרב אליו יותר מדי, גם אם אחרים עושים זאת וגם אם ההזדמנות לתמונה מוצלחת ממש מדגדגת. וכמובן - מזג האוויר באיסלנד הוא תמיד גורם שיש לקחת בחשבון וברצינות.

 

 
חשוב! בטרם היציאה חובה לבדוק באתר SafeTravel את סטטוס המסלול באזור ההתפרצות. האתר מתעדכן כל יום את מצב המסלול ומזג האוויר.
ממש בטרם היציאה מומלץ לבדוק את מצב הר הגעש (האם יש ערפל, האם יש התפרצות) - במצלמות הלייב המשדרות מהאזור.
תמיד כדאי גם לבדוק באתר השירות המטאורולוגי האיסלנדי את מזג האויר הצפוי לאזור - לחצו כאן.
 
 
אם אתם מטיילים לבד מומלץ גם לעדכן כאן את תכנית הטיול שלכם.
 

 

יש להצטייד באופן מתאים עם נעלי הליכה טובות, בגדים חמים ומונעי רטיבות' מים ומזון בכמות מספיקה למסלול.
לאלו שמתכוונים להישאר באזור בשעות החושך מומלץ מאוד להביא פנס, עדיף פנס ראש/

וידאו מאזור התצפית על הר הגעש                                           מצלמה בשידור חי מאזורי ההפתרצות (RUV)

גלריית תמונות

מפות וברושורים

bottom of page