top of page
25886208143_9a764d5dac_o.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

לתפוס את הזוהר הצפוני באיסלנד

2025

איסלנד היא אחד המדינות הטובות ביותר וככל הנראה הנוחה ביותר לצפייה בזוהר הצפוני הנחשק כל-כך; קנדה ואלסקה רחוקות מאוד. בהלסינקי, שטוקהולם, אוסלו וסביבתן, נדיר לראות את הזוהר ובכדי לתפוס אותו במדינות סקנדינביה תדרשו לנסיעה ארוכה לאזורים צפוניים, מרוחקים ומקפיאים. איסלנד פחות קרה באופן משמעותי מלפלנד או צפון רוסיה וניתן לראות את הזוהר בכל חלקי המדינה, גם בדרומה. למעשה, באופן עקרוני ניתן לראות את הזוהר הצפוני באיסלנד מבלי לצאת כלל מרייקיאוויק. לכן איסלנד היא היעד המושלם לתפוס את התופעה המדהימה הזו (וכאילו שאיסלנד לא מדהימה מספיק). בעמוד זה תמצאו מדריך עם עצות מועילות שיעזרו לכם לתפוס את הזוהר הצפוני, מבלי לפספס את הנופים של איסלנד גם באור יום. כולל כמה טיפים מקוריים וגם כמה דברים שלא סיפרו לכם על הזוהר הצפוני...

אבל קודם כל... מה זה בכלל הזוהר הצפוני?

​האורות שאנו רואים בשמיים הם תוצאה התנגשות של חלקיקים טעונים חשמלית שנפלטים מסופות בשמש, עם מולקולות מלאות חמצן וחנקן באטמוספירה של כדור הארץ. כאשר החלקיקים מהשמש מגיעים לכדור הארץ, הם נמשכים לשדות המגנטיים בקטבים ולכן הזוהר נצפה בקרבתם. הזוהר הצפוני נקרא Aurora borealis בעוד הדרומי מכונה Aurora australis

 

שנת 2025 - שנת שיא לזוהר הצפוני!

הפעילות הסולארית שגורמת לתופעת הזוהר הצפוני פועלת על פי מחזוריות של השמש. כל 10-11 שנים בממוצע המחזור הזה מגיע לשיא בטרם הקוטב המגנטי של השמש מתהפך. במהלך היפוך הקטבים מתרחשת פעילות מוגברת של הסופות הסולאריות שנפלטות מהשמש, סופות הטעונות בחלקיקים חשמליים הנמשכים לקטבים של כדור הארץ. ככל שאנחנו מתקרבים לשיא המחזור הסולארי - פעילות הזוהר הצפוני מתגברת גם היא. לכן בשנים 2021-2023 היינו עדים לפעילות מוגברת מאוד של מופעי הזוהר הצפוני, אך השיא של המחזור הסולארי הנוכחי צפוי להגיע השנה! החל משנה הבאה תתחיל דעיכה מסוימת בעוצמה של הזוהר הצפוני - לכן השנה היא הטיימינג הנכון ביותר לטיולים צפייה בזוהר הצפוני!

הזוהר הצפוני באיסלנד

הטיפ הכי חשוב לתפיסת הזוהר הצפוני!

במדריך הזה תקראו טיפים ושיטות לתפוס את הזוהר הצפוני ואמצעים לסייע בהבנת תחזית האורורה של איסלנד. אחרי שתקראו את הכל - חשוב מאוד שתזרקו את הכל לפח. למה? כי הדבר שהכי צריך כדי לתפוס את הזוהר הצפוני הוא מזל. חשוב מאוד לקחת את כל התחזיות בערבות מוגבל, לשחרר מהאובססיה לדיווחים בטלפונים - ולעשות את הדבר הפשוט  - להרים את הראש והעיניים לשמיים. אם יש חושך והשמיים בהירים - יש סיכוי לראות את הזוהר הצפוני. לא תמיד תצליחו, אבל אם תסתמכו רק על תחזית, יכול להיות שתפספסו את מופע זוהר מדהים, שלא תמיד אפשר לצפות במדויק. רוב האנשים רואים את הזוהר באופן ספונטני בלי תכנון מוקדם. בחירת הזמן המתאים לטיול והתמדה יכולים להגדיל את הסיכויים, אבל בסוף הכול עניין של מזל.

הזוהר הצפוני באיסלנד

אל תיסעו במטרה לראות את הזוהר

אמנם איסלנד היא אחד היעדים היותר טובים לראות בהם את הזוהר הצפוני, אבל איסלנד היא הרבה מעבר לאורות צבעוניים בשמיים ויש בה המון מה לראות, גם בחורף. יש דרכים להגביר את הסיכויים במרדף אחרי הזוהר הצפוני, אבל בסופו של דבר, הגורם המשמעותי ביותר להצלחה הוא מזל. אין שום אפשרות להבטיח שתצליחו לראות את הזוהר הצפוני. תארו מצב שבו מישהו מכנן טיול מראש לשבוע מסוים, רק כדי לגלות בזמן אמת שהוא נפל על שבוע מעונן וגשום לחלוטין. בכדי למנוע אכזבה מומלץ מאוד לתכנן טיול של ממש - ליהנות מכל הטוב שיש לאיסלנד להציע בימים ולרדוף אחרי הזוהר הצפוני בלילות.

להזיז עם התחזית ליומיים הבאים - מחולקים לפי שעה.

הנמיכו ציפיות

אז כמו שכבר אמרנו - אי אפשר להבטיח שתתפסו את הזוהר הצפוני ועדיף להנמיך ציפיות כדי לא להתאכזב במקרה שהדבר לא יעלה בידכם ועינכם. ואולי תצליחו לתפוס את הזוהר, אבל תתפסו אותו אחד בעוצמה נמוכה מאוד. אבל הנמכת הציפיות הנדרשת לא מסתיימת כאן. יש דבר נוסף שהגיע הזמן שמישהו יגיד - האמת הבלתי מדוברת לגבי הזוהר הצפוני - והיא: הזוהר הרבה פחות ”זוהר“ במציאות. הזוהר הצפוני לעולם לא ייראה בעין האנושית כפי שהוא נראה בתמונות או בסרטונים. גם אם מדובר בזוהר בעוצמה חזקה מאוד - במציאות הוא ייראה מעט פחות מרשים - צבעיו פחות רוויים, התנועה פחות מהירה ומורגשת והאור שהוא מפיק פחות בוהק. ישנו מן קשר שתיקה סביב הנושא ורבים מתאכזבים כשהם רואים משהו שונה מהתמונה שהייתה בדמיונם (דמיון שנבנה על בסיס תמונות שצולמו במצלמות איכותיות וצילום בחשיפה ארוכה ואפילו על בסיס פייק-תמונות שעברו ליטושים רבים בפוטושופ). שלא תטעו - הזוהר הצפוני היא תופעה מרשימה ומדהימה ביופייה ובהחלט שווה להקדיש זמן ומאמץ כדי לאתר אותה. הפתרון למניעת אכזבה הוא לבוא בראש נקי, להנמיך מראש ציפיות ולהינות מהדבר האמיתי כמו שהוא.

שניתן להזיז עם התחזית ליומיים הבאים - מחולקים לפי שעה.

בחרו את הזמן הנכון לנסוע

אז מתי לנסוע? זו אולי השאלה הקריטית ביותר לרוב המטיילים. טעות נפוצה היא לחשוב שהזוהר הצפוני מתרחש רק בחורף. למעשה, הסופות המגנטיות שיוצרות את הזוהר הצפוני מתרחשות לכל אורך השנה, אך ניתן לראות אותן בעין האנושית רק כאשר יש חושך מוחלט. במדינות צפוניות כמו איסלנד חושך בקיץ הוא מצרך נדיר עד לא קיים, לכן בלתי אפשרי לראות את הזוהר הצפוני באיסלנד בחודשים יוני ויולי. אך באופן תיאורטי - בסוף אוגוסט, כשהימים מתקצרים, כבר אפשרי לצפות בתופעה בשעות מאוד מאוחרות ואם אתם נמצאים באיסלנד בתקופה הזו, שווה להרים מדי פעם את הראש לשמיים ולקוות. עם זאת, למי שצפייה בזוהר היא לא פרט שולי של דרך אגב עבורו - לא מומלץ לתכנן מראש טיול באוגוסט וכמו כן לא בחצי השני של אפריל (הסטטיסטיקה לגבי מאי גרועה אפילו יותר). לכן החודשים הרלוונטיים הם בעיקר ספטמבר עד מרץ. אז מתי הכי טוב לנסוע? ובכן, זה שילוב של סטטיסטיקה ושל איפה הסטטיסטיקה הזו פוגשת את ההעדפות האישיות שלכם. להלן סקירה קצרה של החודשים והנתונים הסטטיסטיים היבשים לכל חודש. את הבחירה תעשו לפי מה שמתאים לכם ובכל מקרה תזכרו שסטטיסטיקה יכולה להטעות. המסקנה וההעדפה האישית שלי כתובה בסוף.

ספטמבר - חודש עם שעות חושך מעטות יחסית שמצריכות להישאר ערים עד מאוחר כדי להגדיל את הסיכויים. עם זאת, הטמפרטורות נוחות יחסית ומאפשרות טיול שדומה יותר לקיץ. ימי הגשם וכיסוי העננים ממוצעים. שורה תחתונה: ספטמבר היא אופציה לא רעה למי שלא מעוניין בטיול חורף, אלא בטיול שיותר יזכיר את הקיץ, אך רוצה להשאיר לעצמו סיכוי ריאלי לראות את הזוהר הצפוני.

אוקטובר - חודש בו שעות החושך מתארכות משמעותית, אך גם החודש עם הכי הרבה ימי משקעים וכיסוי עננים, מה שהופך אותו לקצת פחות אידיאלי מהמצופה. הוא גם קר יותר מספטמבר באופן משמעותי אך עם זאת זהו לא טיול חורף, אלא טיול סתיו - שזו עונה עם יופי מיוחד משלה. שורה תחתונה: מתאים למי שאוהב ומעוניין בטיול סתיו, לא מפחד מהרבה מאוד (מאוד) גשם ושאר משקעים ומעוניין לראות את הזוהר הצפוני גם במחיר של להירטב ולחכות בסבלנות לשם כך.

נובמבר - קר, חשוך וגשום. הטמפרטורה המינימלית הממוצעת ברייקיאויק היא כבר 0 - מדובר בחודש קר ועם זאת עדיין לא לבן כמו חודשי החורף, מה שהופך אותו לחודש על תפר לא אטרקטיבי בעיני (כלומר, אוקטובר עדיף למי שאוהב את הסתיו ודצמבר-מרץ עדיפים למי שאוהב את החורף). החצי השני של נובמבר כבר חשוך באופן שלא מאפשר לטייל הרבה. הסיכויים לראות את הזוהר הצפוני טובים, אבל לא הרבה יותר טובים מחודשים אחרים, באופן כזה שהופך אותו למועמד מוביל. שורה תחתונה: מומלץ רק למי שרוצה לראות את הזוהר הצפוני יותר מכל דבר אחר ולא מתאפשר לו להגיע בחודש אחר.

דצמבר - החודש החשוך ביותר עם מספר שעות אופציונליות כמעט בלתי מוגבל לצפייה בזוהר. עם זאת, הוא גם אחד החודשים עם המשקעים הרבים ביותר וכמעט הקר ביותר. או במילים אחרות - מזג אויר גרוע. מכיוון שאני לא דוגל בטיול שנועד רק כדי לראות את הזוהר הצפוני - אני לא ממליץ על דצמבר. החושך מגביל מאוד ולא יאפשר לכם לראות הרבה מאיסלנד, אלא בעיקר לקפוא מקור. שורה תחתונה: מתאים למי שלא שם על סעיף 1 - ונוסע לאיסלנד במיוחד בשביל לראות את הזוהר הצפוני ומוכן להשקיע את רוב שעותיו לשם כך ורק לשם כך ו/או שרוב הטיול שלו מתקיים באזור רייקיאוויק ומעגל הזהב.

ינואר - החודש הקר ביותר באיסלנד. בדומה לדצמבר, ימי החושך רבים מאוד (בעיקר בחצי הראשון של החודש) והסטטיסטיקה לגבי ימי המשקעים והעננות זהה לזו של נובמבר. על כן התנאים בינואר דומים לדצמבר אבל מעט יותר נוחים. החצי השני של ינואר יאפשר לכם יותר ניצול של הטיול למטרות נוספות. שורה תחתונה: מתאים למי שצפייה בזוהר הצפוני היא הסיבה העיקרית לטיול שלו, אך מעוניין לראות קצת מעבר ולא מפחד מקור. יכול להתאים מאוד למי שכבר היה באיסלנד בקיץ.

פברואר - חודש קר מאוד עם טמפרטורות ממוצעת של מתחת לאפס (אין הבדל משמעותי מינואר), ישנם שעות חושך רבות שמאפשרות חלון זמנים רחב ונוח מאוד לצפייה בזוהר הצפוני ועם זאת שעות אור שמאפשרות טיול חורף קסום אמיתי באיסלנד. הסטטיסטיקה לגבי ימי משקעים ועננות מעט טובה יותר מינואר (אך ההבדל זניח). בעיני בפברואר מתקיים האיזון הטוב ביותר בין נוחות טיול לבין סיכויי צפייה בזוהר הצפוני. שורה תחתונה: מתאים למי שלא מפחד מטמפרטורות נמוכות ומעוניין לעשות טיול חורף מושלג וגם לאפשר לעצמו סיכויים טובים לצפייה בזוהר הצפוני. מתאים למי שכבר היה באיסלנד בקיץ וחוזר ממוקד יותר, אך אפשרי גם למי שמגיע בפעם הראשונה ומוכן לעשות מעט ויתורים.

מרץ - הטמפרטורות הממוצעות מעט נוחות יותר מפברואר, אך ממוצע ימי הגשם והעננות מעט גבוה יותר. טיול במרץ הוא עדיין טיול חורף לכל דבר, אך ימי החושך כבר מתחילים להתקצר ומצריכים צפייה בשעות מאוחרות יחסית. אך עדיין מדובר בחודש טוב לשילוב בין רצונות שלא שונה בהרבה מפברואר. שורה תחתונה: מומלץ למי שזה הטיול הראשון שלו באיסלנד וחשוב לו לראות ולטייל הרבה במהלך היום, שלא נרתע מחיפושים אחר הזוהר בשעות מאוחרות יחסית ולא חושש ממזג אויר קר.

אפריל - ימי החושך כבר מתקצרים משמעותית. הטמפרטורה הממוצעת עדיין קרה אך עולה מעט מעל ל-0 וכבר מדובר בטיול אביב יותר מאשר טיול חורף. אמנם אפריל באופן סטטיסטי הוא החודש היבש ביותר מכלל החודשים הרלוונטיים, אבל מכיוון שחלון הזמנים האפשרי לצפייה בזוהר קטן, הייתי אומר שאפריל קצת תקוע בתפר של לא לכאן-ולא לשם ושאם כבר מעוניינים לבחור בחודש שהוא לא חורף של ממש ושנמצא על התפר - ספטמבר עדיף על אפריל. שורה תחתונה: מתאים למי שלא מעוניין בטיול חורף של ממש, רוצה להשאיר לעצמו סיכוי ריאלי לראות את הזוהר הצפוני ולא נרתע משעות מאוחרות (ולמי שלא יכול לנסוע בספטמבר).

לסיכום: פברואר ומרץ, לדעתי האישית, הם החודשים המוצלחים ביותר בכדי להגיע לאיסלנד עם כוונה לראות את הזוהר הצפוני מבלי לוותר על מנה יומית סבירה של ויטמין D. בשתי החודשים האלו מתקיים איזון מצוין שמאפשר טיול חורף קסום, עם הרבה שעות אור (יחסית) לטייל בנופים המדהימים והמושלגים של איסלנד, אך גם מאפשר חלון הזדמנויות רחב ונוח לצפייה בזוהר הצפוני. אם כבר הייתם באיסלנד בקיץ ואתם מגיעים ממוקדים - פברואר היא האופציה המוצלחת ביותר. אם זו הפעם הראשונה שלכם באיסלנד - לכו על סוף פברואר ועל מרץ. אם אתם רגישים לקור - ספטמבר היא אופציה לא רעה בשבילכם. את טיול החורף שלי, במסגרת הביקור השני שלי באיסלנד, עשיתי בחצי הראשון של פברואר וזו הייתה בחירה מוצלחת מאוד בשבילי. החודשים הכי פחות מומלצים לטעמי, ממגוון סיבות - נובמבר ודצמבר, אלא אם כן איסלנד פחות מעניינת אתכם מהזוהר הצפוני.

מומלץ לקרוא עוד בנושא במדריך החורף ובמדריך מזג האוויר באיסלנד.

הזוהר הצפוני באיסלנד

בחרו לוקיישן מתאים

החוק הוא פשוט - כמה שיותר חשוך ככה יותר טוב. האזורים הפחות מיושבים (להוציא את הרמה ההררית שלא נגישה בחורף למטיילים עצמאיים) הם מזרח איסלנד, צפון איסלנד והפיורדים המערביים. בכל האזורים האלו קל מאוד להתבודד ולהתרחק מהאור והם גם מספקים תפאורת רקע מרשימה. אך כאמור, את הזוהר אפשר לראות מכל מקום באיסלנד לכן בכל שלב של הטיול שלכם כדאי לנסות לתפוס אותו אם מזג האוויר מאפשר, אפילו אם אתם לא נמצאים באזור מבודד לחלוטין. גם אתם נמצאים ברייקיאויק או אקוררי ללא דרך להתנייד אל מחוץ לעיר - נסו להגיע אל האזורים החשוכים והפחות צפופים של העיר. הדבר נכון לגבי כל יישוב אחר שבו אתם ”תקועים“ - רוב היישובים באיסלנד הם קטנטנים והליכה של כמה דקות לשולי היישוב יכולים לספק סביבה חשוכה למדי. כמובן, אם אתם בעלי רכב - כדאי להשתמש בו ולהתרחק מהיישוב עד לנקודות מבודדות שבהן אין אור בכלל, או הכי קרוב לזה שאפשר.

המלצה נוספת היא לחפש אזור פתוח, שאינו מוקף בעצים וללא הר או גבעה צמודים (אם הם מרוחקים זה בסדר). הזוהר לא תמיד יופיע בדיוק מעליכם, לפעמים הוא יגיח דווקא בחלק נמוך של השמיים, לכן עדיף להגדיל את שדה הראייה שלכם ככל שאפשר ולהימנע מגורמים שעשויים להסתיר לכם אותו. עוד המלצה אישית שלי - נסו להימנע מאתרי תיירות פופולאריים. באתרים המאוד מוכרים באיסלנד צפויים להיות תיירים וצלמים רבים שמחפשים את הרקע המושלם לזוהר הצפוני. הדבר מזמן רעש רב, אורות פנסים בלתי רצויים ופגיעה בחוויה הכללית. הזוהר הצפוני לא פחות יפה גם אם ברקע יש סתם אגם, הר או אפילו שלולית. לא חייבים בהכרח להתעקש על תמונה של הזוהר הצפוני מעל יוקולסאורון/קירקיופל/סקוגפוס. תהיו מקוריים יותר.

 

ומה לא רלוונטי לבחירת הלוקיישן? הגובה - אין שום צורך לטפס על הר או לעלות לנקודה גבוהה, אלא אם כן זה מתבקש כדי להשיג חושך ושדה ראייה רחב. כמו כן - איסלנד כולה צפונית מספיק, הזוהר הצפוני מופיע בכל חלקי המדינה ולכן אין סיבה מיוחדת להרגיש צורך להצפין (מלבד העובדה שצפון איסלנד מדהימה בלי קשר).

 

אזהרה! אמנם בחירת הלוקיישן היא חשובה, אבל הבטיחות שלכם חשובה יותר. נסיעה בלילה בחורף, כשהכבישים מכוסים בשלג וקרח היא מסוכנת מאוד. אם אתם לא מרגישים בטוחים אל תסתכנו ואם אתם דווקא מרגישים מאוד בטוחים - אל תהיו שאננים - סעו לאט ובזהירות ואל תכניסו את עצמכם לאזורים מסוכנים.

התעדכנו בתחזית האורורה ומזג האוויר

ישנם לא מעט אתרים ואפליקציות לחיזוי הזוהר הצפוני (עוצמת הסופות המגנטיות וכיסוי העננים). חלקן טובות וחלקן טובות פחות, אחת הנפוצות והנוחות יותר היא אפליקציית My Aurora. באופן ספציפי לאיסלנד, ישנה תחזית אורורה של השירות המטאורולוגית של איסלנד באתר Vedur. באתר, בלשונית Weather, תחת Aurora forecast - מופיעים הנתונים המתעדכנים - לצפייה בתחזית האורורה לחצו כאן. שם תוכלו לראות את כיסוי העננים בזמן הנוכחי (שימו לב ללשוניות הנוספות לעננות גבוהה, נמוכה ובינונית), מצד ימין תוכלו לראות את עוצמת הזוהר, את שעות השקיעה והזריחה ושעת זריחת הירח. בחלק התחתון מופיע סרגל שניתן להזיז עם התחזית ליומיים הבאים - מחולקים לפי שעה.

38043159_215569719130820_883089850516688

הערות: *שעת השקיעה פחות רלוונטית מכיוון שהשמיים מוארים בדמדומים לפחות שעה אחרי שקיעת השמש. נסו לתכנן את הצפייה שלכם לטווח שעות החושך (Dark).​ 

*נסו לתכנן לשעות וימים עם ירח לא מלא וכשהוא לא נמצא באמצע השמיים (כלומר לפני זריחתו או בסמוך אליה).

​*אל תתרגשו מעוצמת הזוהר. כל עוד מדובר ברמה 2 ומעלה ושאר התנאים טובים - חפשו את הזוהר.

​*הנתון החשוב ביותר הוא כיסוי העננים. נסו לגלול את הסרגל התחתון כדי לראות את כיוון תנועת העננים והאם הם צפויים להתנקות.

​*זכרו שמזג האוויר באיסלנד הפכפך מאוד ומשתנה במהירות, כך שאם אין כיסוי עננים מלא ומוחלט על שטחים נרחבים ואם ישנם לא מעט שטחים ”לבנים“ במפה, אפשר וסביר לקוות ושהעננים עשויים להתנקות, שווה לנסות לחפש את הזוהר אם התחזית נותנת סיכוי מסוים.​​

הסבלנות משתלמת

הרשו לי לספר לכם על הניסיונות הראשונים שלי לתפוס את הזוהר הצפוני. הסיפור הולך ככה: השמים בהירים לחלוטין. אני לוקח תרמוס עם תה חם ויוצא לפאתי הופן, לאזור חשוך ומבודד לחלוטין מחוץ לכפר. אני יושב לי על סלע גדול. הטמפרטורה מתחת לאפס, אני קופא מקור ומחכה, מחכה ומחכה...מחכה לבד בחושך כמו אחרונת הפולניות (כמו שניתן לראות בתמונה למטה). שעה, שעתיים ו... כלום. אני חוזר להוסטל, מאוכזב ומנוזל. בלילה הבא, אני יוצא מהבקתה המבודדת בה אני מתארח, אי שם במזרח איסלנד. השמיים שוב נקיים לחלוטין מעננים, הטמפרטורה מינוס 5 עם רוח מקפיאה. אני מרים את ראשי לשמיים ושוב - כלום. אני יושב ומחכה, עם קצת פחות אמביציה עד שפתאום הבחנתי בשני עננים מוארכים משונים מאוד. תהיתי האם מדובר בשעה ובעייפות והאם אני בכלל מדמיין, אבל היה ברור לי שמהו בעננים האלו מאוד מוזר. זה הזוהר הצפוני? העננים האפורים האלו? בשביל זה חיכיתי? בערך חצי שעה נוספת עברה ולא נראה שינוי משמעותי בעננים המוזרים. הרגשתי מרומה וכבר עמדתי לחזור לבקתה החמימה כשלפתע העננים החלו לשנות צורה, להתפצל, לזוז ולקבל צבע. ואז הבנתי שאכן מדובר בזוהר הצפוני. שעה לאחר מכן כבר קיבלתי מופע מרהיב ומשתולל בשלל גוונים של ירוק וסגול, שריתק אותי עוד שעות נוספות שהשכיחו לחלוטין את הקור. היה שווה לחכות, מה שהתחיל כרצועות אפורות ומחווירות דמויות עננים, הפך לזוהר מרהיב. המסקנה היא שחשוב לחכות בסבלות. הסופות המגנטיות הן דבר שבתנועה ולא ניתן לחזות אותן במדויק. סופה בעוצמה נמוכה יכולה תוך כמה דקות או שעות להתחזק (וליהפך) ולהפוך לעוצמתית. אם אתם לא רואים כלום או אם אתם רואים משהו מאכזב - אל תתייאשו, חכו ותתמידו ובסוף זה יקרה.

השתמשו במצלמה - ולא רק לצילום

בהמשך לסיפור הקודם - ברגע שראיתי לראשונה את ה“עננים“ ולא הייתי בטוח בדיוק מה אני רואה, השתמשתי במצלמה שלי וצילמתי בחשיפה ארוכה. עדשת המצלמה גילתה את מה שהעין לא הייתה מסוגלת לראות - לא עננים אפורים, אלא פסים ירוקים זוהרים. השתמשתי בטריק הזה שוב כמה ימים לאחר מכן - הפעם על שמיים ריקים. ביצעתי מן ”סריקה“ של השמיים בעזרת המצלמה. מבלי לכוון או להשקיע - צילום בחשיפה ארוכה רק ככלי לשם איתור. וכך שוב גיליתי פס ירוק שבאותו רגע לא נראה לעין. הטריק הזה עזר לי להגיע להחלטה להמתין שוב וגם מיקד אותי לאיזה כיוון להסתכל - ובשילוב הסבלנות, זכיתי שוב במופע מרהיב אפילו יותר מזה שחזיתי בו בלילה הקודם. כמובן שכאשר תתחילו להבחין בעין בדבר האמיתי, תוכלו להשתמש במצלמה גם כדי לצלם תמונות מושקעות של ממש, עם חצובה ובחשיפה ארוכה (תשתדלו לא להגיע עם מזל ביש כמו שלי שסידר לי גם עדשה שבורה וגם חצובה שבורה - מה שהביא אותי להעמיד את המצלמה על גדורות וחפצים מאולתרים, רק כדי שהעדשה השבורה תיצור תמונות מטושטשות ממילא). ולבסוף - תזכורת קטנה: למרות שכולנו רוצים תמונות יפות להשוויץ בהן - אל תשכחו גם להנות מהמופע ומהרגע בעיניים שלכם ולא דרך עינית. השתמשו במצלמה, אך אל תשתעבדו אליה.

20220905043011_IMG_2001-01.jpeg

הצטיידו בהתאם

מכיוון שהצפייה בזוהר הצפוני דורשת זמן וסבלנות וברוב המקרים גם עמידה במקום אחד, חשוב להצטייד בלבוש מתאים ובציוד שיעזור לכם להעביר את הזמן בנועם ובנוחות. המובן מאליו - בגדים תרמיים חמים, מעיל מחמם מאוד, צעיף וכובע שמחמם את האוזניים. השתדלו להשאיר כמה שפחות חלקי עור חשופים. והנה עוד כמה הצעות נוספות שאולי לא חשבתן עליהן:

 

שכבת גרביים נוספת - עמידה במקום, לעיתים בסביבה לחה או רטובה, גורמת לתחושת קור מהירה מאוד בכפות הרגליים. שכבה נוספת בגרביים עשויה להקל. כמו כן תמיד כדאי שיהיה ברכב זוג נוסף של גרביים להחלפה.

 

כפפות דקות וצמודות - מכיוון שהזוהר הצפוני מזמן שימוש מוגבר במצלמה, חשוב שתוכלו לתפעל אותה ולצלם מבלי להוריד את הכפפות, אחרת האצבעות שלכם יקפאו.

שתייה חמה - תרמוס עם תה או קפה, כל דבר שיעזור לכם להתחמם וגם שיהיה לכם טעים (וגם חטיפים וממתקים כמובן).

 

פנס - אין צורך להרחיב

משחק/ספר - כן, כל דבר שיכול לעזור לכם להעביר את הזמן ולנצל אותו גם אם הלילה יסתיים ללא תוצאות. כמובן שבעודכם משחקים או קוראים - אל תשכחו לכבות את הפנס ולהרים את הראש בכל כמה דקות.

FB_IMG_1724032995033.jpg

לראות את הזוהר הצפוני מהמטוס

בטיסות מאיסלנד ואליה בתקופה הרלוונטית - שבו ליד החלון בצד הפונה לכיוון צפון. כלומר - צד ימין בהלוך וצד שמאל בהמראה מאיסלנד. כך הסיכוי שלכם לראות את הזוהר הצפוני מחלון המטוס יגדל אם התנאים לכך מתאימים. לעיתים קרובות ניתן לראות את הזוהר כבר מהמטוס, ויש יתרון בצפייה בזוהר הצפוני באופן זה - אין זיהום אור בכלל, ובדרך כלל העננות לא תהווה בעיה כי המטוס טס בגובה רב מעל רוב העננים. אם אתם יושבים ליד החלון הפונה דרומה - עדיין יש סיכוי לראות את הזוהר, הוא אמנם מגיע מכיוון צפון אך לעיתים עובר מעליכם דרומה.

האריכו את השהות באיסלנד

זו אולי המלצה קצת פריבילגית שמתעלמת ממצבכם הכלכלי ומהאפשרות שלכם לטייל למשך זמן ארוך. ובכל זאת, אנחנו עוסקים בסטטיסטיקה - והחשבון הוא די פשוט - ככל שתשהו יותר זמן באיסלנד, כך חלון ההזדמנויות שלכם יגדל ואיתו הסיכוי לתפוס את הזוהר הצפוני. אם הזוהר הצפוני חשוב לכם ואם כבר אתם משקיעים את המאמץ והכסף לנסוע - עשו כמיטב יכולתכם להאריך את הטיול - כך או כך לא תתחרטו על זה, כי איסלנד ממכרת. תמיד יכול להיות שיתמזל מזלכם ותיפלו על יום טוב בדיוק ביום הבודד והיחיד שלכם באיסלנד בקונקשן לניו-יורק, אבל אתם באמת רוצים לבנות על זה? יודעי דבר מספרים שלאורורה יש נטייה להמשך מספר ימים רצופים ואז להיעלם למספר ימים רצופים, כך שגם יום אחד מוצלח יכול להוות סימן ליום מוצלח נוסף אחריו, שחבל יהיה לפספס. הזמן המומלץ המינימלי המופיע בכל פינה ברשת הוא שבוע. ההמלצה היהירה שלי? מינימום עשרה ימים - שזהו גם הזמן המינימלי להקפת כביש הטבעת בחורף כששעות האור מוגבלות.

לסיכום

סעו לאיסלנד לפרק זמן מכובד, כדי לחוות את המדינה המדהימה הזו בזמן המתאים ביותר לשאיפות הטיול שלכם. בואו עצמאיים, בראש פתוח ועם ציפיות נמוכות, עקבו אחר מזג האוויר ובחרו מיקומים חשוכים ופתוחים כדי לחפש את הזוהר הצפוני. הצטיידו בהתאם, התלבשו חם, השתמשו בעזרים מתאימים והכי חשוב - היאזרו בסבלנות והתמידו בחיפושים. בהצלחה!

הזוהר הצפוני באיסלנד

הזוהר הצפוני - שאלות ותשובות

מהו הזוהר הצפוני?

האורות שאנו רואים בשמיים הם תוצאה התנגשות של חלקיקים טעונים חשמלית שנפלטים מסופות בשמש, עם מולקולות מלאות חמצן וחנקן באטמוספירה של כדור הארץ. כאשר החלקיקים מהשמש מגיעים לכדור הארץ, הם נמשכים לשדות המגנטיים בקטבים ולכן הזוהר נצפה בקרבתם. הזוהר הצפוני נקרא Aurora borealis בעוד הדרומי מכונה Aurora australis.

 

מתי אפשר לראות את הזוהר הצפוני?

למעשה, האורורה מתרחשת לאורך כל השנה, אך ניתן לראות אותה רק כאשר יש חושך, מה שכמעט ולא קיים בקיץ של המדינות הצפוניות. הטווח הכללי של עונת הזוהר הצפוני נע בין סוף אוגוסט לתחילת אפריל. בחלק מהאזורים הצפוניים יותר הטווחים קצת שונים, כך שהעונה שאפשר להגיד שהעונה האידיאלית לצפייה בזוהר הצפוני היא מאוקטובר עד סוף מרץ, כאשר דצמבר הוא החודש החשוך ביותר.

 

היכן בעולם ניתן לראות את הזוהר הצפוני?

לפלנד, צפון שבדיה, צפון נורבגיה, איסלנד, צפון רוסיה, גרינלנד, צפון קנדה ורוב שטחה של אלסקה - הם היעדים האידיאליים לצפייה בזוהר הצפוני. אזורים שנמצאים צפונית לחוג הקוטב "זוכים" לימים שבהם השמש לא זורחת כלל ולכן חלון ההזדמנויות לצפייה בזוהר הוא הגדול ביותר. במידה פחותה יותר ניתן לראות את הזוהר גם באיי פארו, סקוטלנד והחלקים הדרומיים יותר של המדינות הנורדיות. לעיתים נדירות מאוד הזוהר נצפה גם בדנמרק, אנגליה והמדינות הבלטיות.

 

האם רואים את הזוהר הצפוני בעין כמו בתמונות?

התשובה הקצרה והפשוטה היא - לא. צילום בחשיפה ארוכה של הזוהר הצפוני מייצר תמיד תמונה בהירה ומוארת יותר של הזוהר מזו שהעין שלנו מסוגלת לתפוס. קחו בחשבון שרוב התמונות של הזוהר הצפוני שתראו ברשת או בפרסומות - עברו מידה כזו או אחרת של עריכה שנועדה להבליט את הצבעים. עם זאת, הזוהר הצפוני יכול להיות מרשים מאוד גם בעין! עוצמת הזוהר תלויה במידת הסופה האלקטרומגנטית הנמדדת על פי מדד המכונה KP בסולם של 1 עד 9. פעילות בדרגה 2-3 שהיא השכיחה ביותר - נראית בעין, אך בדרך כלל באופן דהוי. עוצמה 4-5 היא גם נפוצה יחסית ובה כבר אפשר לראות צבעים ו"ריקוד" של הזוהר. אם תתפסו זוהר בעוצמה 6-7 אתם תזכו למופע מרהיב ומלא צבעים שיראו היטב גם בעין. עוצמה 8 מתרחשת לעיתים רחוקות וסופה בעוצמה 9 נצפית רק אחת ל 1-3 שנים.

האם הזוהר תמיד ירוק?
לא. האורורה יכולה להופיע גם בצבעים נוספים, כשהמרכיב העיקרי שקובע את הצבע הוא הגובה שבו החלקיקים מהשמש פוגשים את האטמוספירה, המורכבת מגזים שונים בריכוזים שונים (בעיקר חנקן וחמצן). התנגשות החלקיקים עם ריכוזי גזים שונים תיצור אפקט צבע שונה - וככל שהעוצמה של הזוהר חזקה יותר ככה החלקיקים יצליחו לחדור למפלסים נמוכים יותר באטמוספירה ואנו נבחין ביותר צבעים, כולל אדום, סגול, ורוד, כחול וכתום.

 

איך לצלם את הזוהר הצפוני?

אם אתם עם הטלפון בלבד, פשוט חפשו את מצב הלילה, או אפשרות לבחירה ידנית של זמן החשיפה והחזיקו את הטלפון באופן הכי יציב שאתם יכולים. אם יש לכם מצלמת DSLR שהיא האידיאלית ביותר, חשוב מאוד להשתמש בחצובה או להניח את המצלמה על משטח יציב כלשהו ולנסות להימנע ממקורות אור קרובים בפריים. מומלץ לצלם בעדשה רחבה או במצב צילום נוף ולהגדיר את הפרמטרים לצילום באופן ידני. מומלץ לפתוח את הצמצם באופן הכי רחב שהעדשה שלכם מאפשרת, ככל שהצמצם שלכם פתוח יותר ומתקרב ל 2.8f, כך תוכלו להגדיר את ה ISO ומהירות התריס לפרמטר נמוך יותר. עם פרמטרים אלו מומלץ לשחק בניסוי וטעייה עד שמגיעים לתוצאות הרצויות, בכל מקרה מומלץ להישאר בטווח של 400 עד 1600 ISO וחשיפה של 10-25 שניות. הפוקוס הוא החלק הבעייתי ביותר, חובה לעבור למצב ידני ולנסות לפקס על מקור אור רחוק ככל הניתן.

סיורים לצפייה בזוהר הצפוני

סיור זוהר צפוני באיסלנד

באופן כללי - סיורים לצפייה בזוהר הצפוני הם דבר מיותר למי שמשכיר רכב באיסלנד. אמנם למדריכים בסיורים אלו יש ניסיון והבנה נרחבת בתחום, אך בסופו של דבר הם לא יכולים לשלוט בטבע ובשמיים. אבל אם אתם מגיעים לאיסלנד ולא מעוניינים לנהוג, בעיקר אם אתם נמצאים כמה ימים רצופים ברייקיאוויק ועם אפשרות להתגמש - סיור זוהר צפוני יכול להיות פתרון טוב בשבילכם. הסיורים האלו גמישים יחסית וניתן לדחות או להקדים את מועד הסיור בהתאם לתנאי מזג האוויר, ובמידה ולא תראו את הזוהר הצפוני בניסיון הראשון תוכלו לצאת בחינם שוב. כמו כן ניתן לשלב סיורים אלו עם פעילויות נוספות כמו סיור במעגל הזהב או שיט.

מדריכים רלוונטיים

bottom of page