מפות וברושורים
יוקולסארגליופור
יוקולסארגליופור
יוקולסארגליופור
סלפוס
Selfoss
Selfoss
סלפוס
קירקיובאיירקלאוסטר
Kirkjubæjarklaustur
קירקיובאיירקלאוסטר
Kirkjubæjarklaustur
VIK
ויק
VIK
ויק
Grundarfjörður
קרלינגרפיוטל
Kerlingarfjöll
ממש כמו פני השטח והנוף של "ארץ הקרח והאש", גם מזג האויר בה מלא ניגודים, שרובם ככולם נובעים מניגוד אחד עיקרי – מיקומה של איסלנד באזור צפוני וקר, אך כזה שמושפע מזרם הגולף החם. איסלנד היא כמובן לא יעד לרביצת בטן-גב על החוף או לשיזוף, מדובר במדינה קרה בשביל ישראלים. עם זאת, טיול באיסלנד הוא לא טיול בלפלנד או באלסקה בחורף.
זרם הגולף
זרם הגולף הוא חלק מתהליך גלובאלי של זרימת מים באוקיאנוסים שנוצרת בשל הבדלים בצפיפות המים באזורים שונים. בתהליך זה מועברים מים בטמפרטורות ועומקים שונים בין האוקיאנוסים ובתוכם ויוצרים מערכת תת ימית גדולה ומסועפת, אשר משפיעה ישירות על האקלים ומזג האויר בכל העולם.
זרם הגולף הוא זרם של מים חמים ומלוחים שמתחיל את דרכו באזור מפרץ מקסיקו ונע צפון מזרח לאורך חופי צפון אמריקה עד חופי נורבגיה וגרינלנד. בשל הקור הקיצוני בקוטב הצפוני, הזרם שוקע בתחתית האוקיאנוס וממשיך לזרום דרומה.
המעבר של מים חמים מאזורים טרופיים בדרום אמריקה, הופכים את טמפרטורת האוויר ובעיקר את טמפרטורת המים – למתונה יחסית באזורים צפוניים מאוד. זו הסיבה למשל שמי הים באיסלנד ובדרום נורבגיה לא קופאים בחורף, בעוד באזורים דרומיים יותר בים הבלטי, למשל – קופאים לחלוטין. זרם הגולף הופך את הטמפרטורות באיסלנד למתונות יחסית ביחס למקומות אחרים על אותו קו הרוחב. טווחי הטמפרטורות במדינה מצומצמים יחסית – מזג האויר קריר בקיץ ואף פעם לא נהיה חם מדי ומהצד השני, לא נהיה קר באופן קיצוני בחורף.
עם זאת, מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים שההתחממות הגלובלית השפיעה על קצב הזרימה של זרם הגולף. התהליך הזה, שעודנו נמשך, עלול להוביל לשינויי אקלים עולמיים שישפיעו מאוד גם על איסלנד. לצד התחממות הולכת וגדלה בקיץ (המובילה גם להמסת הקרחונים באיסלנד), עיכוב בהגעת המים החמים של זרם הגולך, עשויה גם לגרום לטמפרטורות קיצוניות וקרות יותר בחורף. לעת עתה, איסלנד נהנית ממיקום מצוין וזוכה למיזוג אויר קבוע שמאפשר לטייל בה כל השנה.
למרבה הצער, הטמפרטורות הממוזגות יחסית של איסלנד, הן האספקט היציב היחיד בכל הנוגע למזג האויר של איסלנד. המיקום של איסלנד הופך את מזג האויר בה להפכפך ובלתי יציב, כזה שמשתנה בתדירות גבוהה ומלווה ברוחות משוגעות ולא מעט משקעים.
בעונות המעבר והחורף, תוכלו לחוות את כל סוגי מזג האויר בהפרש של שעות בודדות, שמש בבוקר, שלג בצהריים, גשם בערב וירח בהיר בלילה. יום יפה בחודשי הקיץ יכול להפוך בתוך דקות ליום סגרירי ולהיפך. טיול באיסלנד מצריך ביגוד מתאים לכל סוגי מזג האויר (מלבד שרב).
השירות המטאורולוגי האיסלנדי
המקור האמין והטוב ביותר לחיזוי מזג האויר האיסלנדי. באתר של השירות המטאורולוגי תמצאו את התחזית המדויקת והעדכנית ביותר, כמו גם אזהרות מזג אויר רלוונטיות ומצב הכבישים. זהו אתר מקיף ביותר, המכיל מידע מצוין על האקלים באיסלנד על כל רבדיו, תוכלו למצוא בו עדכונים על מצב השלג בהרים והסיכוי למפולות, נתונים על רעידות אדמה ופעילות ססמית ועוד...
באתר גם תמצאו את המקור הטוב ביותר לחיזוי ועדכון במצב הזוהר הצפוני.
אתר השירות המטאורולוגי האיסלנדי הוא אייטם חובה בסיסי בכל טיול באיסלנד:
שעות אור, זמני זריחה ושקיעה
באופן טבעי, המיקום הצפוני של איסלנד משפיע מאוד על שעות האור והחושך במדינה. בקיץ שעות האור כמעט בלתי מוגבלות, כאשר החודש המואר ביותר הוא יוני בו השמש שוקעת ברייקיאויק בסביבות חצות בלילה וזורחת שוב 3 שעות לאחר מכן, בסביבות 3:00 לפנות בוקר. היום הארוך ביותר בשנה הוא ה-21 ביוני עם מעל 21 שעות ו 8 דקות שעות שמש. באזורים צפוניים יותר, שעות האור מגיעות גם מעבר ל-23 שעות. בכל מקרה, בחודשים יוני ויולי מידה מסוימת של אור דמדומים קיימת באופן קבוע, גם כאשר השמש שוקעת, כך שחודשים אלו הם לחלוטין בלתי מוגבלים מבחינת הזמן האפשרי לטיול.
התמונה מתהפכת בחורף, כאשר דצמבר הוא החודש החשוך ביותר, עם קצת מעל ל-3 שעות אור באקוררי ברוב ימי החודש. נובמבר וינואר חשוכים מאוד גם הם (בעיקר החצי הראשון של ינואר והחצי השני של נובמבר). המטיילים בחודשים אלו צריכים לקחת בחשבון את מיעוט האור, להיערך לימים קצרים ולא להעמיס אטרקציות וטיולים ביום אחד. בשאר חודשי החורף הימים מתארכים והופכים להגיוניים יותר; באוקטובר ומרץ משך היום דומה באופן יחסי למשך היום בישראל בחורף.
ניתן לבדוק את שעות זריחת ושקיעת השמש והירח ואת סה"כ שעות האור באתר הבא:
https://www.timeanddate.com/sun/iceland/reykjavik
(הקישור מראה את שעות האור בזמן הנתון ברייקיאויק, ניתן להחליף לכל עיר באיסלנד ולכל זמן בהווה או בעבר).
טמפרטורות ממוצעות ומשקעים
רייקיאוויק
טמפ' נמוכה | טמפ' גבוהה | משקעים במ"מ | ימי גשם
ינואר 2- 2 75 13
פברואר 2- 3 70 13
מרץ 2- 3 80 14
אפריל 1 6 60 12
מאי 4 10 45 10
יוני 7 12 50 11
יולי 9 14 50 10
אוגוסט 9 14 60 12
ספטמבר 6 11 65 12
אוקטובר 2 7 65 13
נובמבר 0 4 75 13
דצמבר 2- 3 80 14
אקוריירי
טמפ' נמוכה | טמפ' גבוהה | משקעים במ"מ | ימי גשם
ינואר 4- 2 55 11
פברואר 4- 2 40 8
מרץ 3- 3 45 10
אפריל 1- 6 30 6
מאי 3 10 20 5
יוני 7 14 30 6
יולי 9 15 35 7
אוגוסט 8 14 35 7
ספטמבר 5 11 40 8
אוקטובר 1 6 60 11
נובמבר 2- 2 55 11
דצמבר 4- 2 55 11
עונות השנה באיסלנד, מתי לבקר?!
כפי שניתן לפענח מטבלת הטמפרטורות, ניתן לטעון שבאיסלנד שתי עונות בלבד - קיץ (מאי-ספטמבר) וחורף (אוקטובר - אפריל). אך עם בוחנים לעומק, מגלים שיש הבדלים משמעותיים בין החודשים - בכמות שעות האור, במזג האויר ובעיקר - בנוף.
עונות השנה משפיעות מאוד על צבע הבגד שאיסלנד לובשת לכבודכם בטיול. בכל עונה שתבקרו תגלו מראה שונה בתכלית. אם תבקרו בשתי עונות שונות, לעיתים תתקשו לזהות את המקומות בהם כבר ביקרתם וזהו חלק מהיופי והקסם שמושך מטיילים לחזור לאיסלנד מספר פעמים.
קיץ
עונת התיירות הרשמית של איסלנד חלה בין יוני לספטמבר (רשמית עד ה-15 בספטמבר, אז נסגרים דרכים רבות בפנים המדינה וחלק מהאטרקציות מפסיקות פעילותן בהדרגה). המדינה מלאה, חיה ותוססת בתקופת הקיץ - לטוב ולרע. הצבע השולט בנוף בקיץ הוא ירוק. עם אור שמש (הקיים בשפע בקיץ) - מדובר בירוק זוהר, כזה שנלקח מגלויה. איסלנד בקיץ היא איסלנד כמו שרוב האנשים מדמיינים אותה - יפה ופסטורלית. סוף עונת התיירות כבר שייכת למעשה לסתיו - ובסוף אוגוסט ותחילת ספטמבר, הצבעים האדומים כבר מתחילים להשתלט על הנוף.
יתרונות: שעות אור בלתי מוגבלות, מאפשרות ניצול מירבי של הטיול, טמפרטורות נוחות ונעימות, כל הדרכים פתוחות, כולל מרכז איסלנד והפיורדים המערביים, כל האטרקציות (מלבד אטרקציות חורפיות) פתוחות ופעילות, מגוון גדול בשל אירועים, אפשרות לצפות בציפורים ופאפינים.
חסרונות: עומס מטיילים גדול, מחירים גבוהים, צורך בהזמנה מראש של מקומות לינה ואטרקציות, לא ניתן לצפות בזוהר הצפוני.
טיפ: אם בחרתם לטייל בקיץ, נסו לכוון לשוליים - יוני או ספטמבר, כאשר העומסים פחות חריגים. חודש יוני מומלץ במיוחד, בשל שעות האור הרבות. בספטמבר קיים סיכוי לצפות בזוהר הצפוני.
סתיו
העונה (שמתחילה למעשה כבר בסוף אוגוסט) מאופיינת בשינוי בטמפרטורה ובהשתלטות הצבע הצהוב על הנוף. בתחילת הסתיו תוכלו לראות גם הרבה אדום - על שיחים ועצים. ככל שמתקרבים לחורף, הצהוב מתעטר בכתר לבן על פסגות ההרים. נוף מושלג ולבן לחלוטין יכול בהחלט לקבל את פניכם גם בסתיו, אך רוב הימים בין ספטמבר לנובמבר הם קרים מאוד, אך לא מושלגים באזורים הנמוכים. הימים מתקצרים בסתיו באופן משמעותי ונראה שבכל יום השמש בורחת ונעלמת מוקדם יותר מקומו.
יתרונות: מיעוט תיירים, כבישים פנויים, ירידה במחירים, אפשרות לאטרקציות חורף, נופים סתוויים, אפשרות לצפייה בזוהר הצפוני, אין צורך להזמין מקומות לינה מראש ברוב המקומות.
חסרונות: מיעוט בשעות אור, טמפרטורות נמוכות, רוחות חזקות, ריבוי משקעים יחסי, לא ניתן לטייל במרכז האי באופן עצמאי, סיכוי לחסימות כבישים.
טיפ: בשבוע הראשון של נובמבר מתקיים ברייקיאוויק פסטיבל "איסלנד איירוויבס", אם אתם מטיילים בסתיו, נסו לשהות ברייקיאויק התוססת בימי הפסטיבל ולטיילבמדינה לפניו או לאחריו.
חורף
ארץ פלאות חורפית קסומה ומושלגת מחכה לכם באיסלנד בין דצמבר עד סוף מרץ. בימים רבים בחורף הלבן ישרור מסביבכם בכל פינה; אגמים קפואים, מפלים מוקפים בנטיפי קרח והמון המון שלג. בחורף ניתן לחוות אטרקציות מיוחדות כמו ביקור במנהרות קרח או רכיבה על מזחלות שלג הרתומות לכלבים. בערים והכפרים תחוו את האווירה הנורדית החמימה והמפנקת, על כל הפולקלור הנלווה אליה - בעיקר בתקופת חג המולד וראש השנה הנוצרית.
יתרונות: נופים מושלגים ואטרקציות חורף, מיעוט תיירים יחסי (גם בחורף ייתכנו עומסים, בעיקר במעגל הזהב ובדרום איסלנד, אך הם לרוב לא משמעותיים כמו בקיץ), אפשרות צפייה בזוהר הצפוני, אירועי החגים הנוצריים (חג המולד וראש השנה הנוצרית).
חסרונות: נהיגה מורכבת על שלג וקרח, מיעוט בשעות אור (בדצמבר), טמפרטורות נמוכות מאוד, לא ניתן לטייל במרכז האי באופן עצמאי, חסימות כבישים תדירות
טיפ: פברואר ומרץ הם חודשים בהם הימים כבר ארוכים יחסית (שעות אור דומות לאלו בישראל) ומאפשרות טיול נינוח יותר ולא מרדף תמידי אחרי השמש, אלו חודשים נוחים יותר לרוד-טריפ ברחבי המדינה, בעיקר אם זהו הביקור הראשון שלכם באיסלנד.
אביב
האביב הוא מן שילוב של כל העונות. שעות האור מתארכות באופן משמעותי והפריחה הקיצית מתחילה להנץ. מטחי שלג חורפיים עדיין אפשריים ורוב הפסגות עדיין מעוטרות והצהוב הסתווי חוזר ומשתלב עם גווני חום שהולך והופך לירוק יותר בכל יום שעובר. הציפורים חוזרות לאי, אך התיירים עדיין לא נוהרים בהמוניהם.
יתרונות: טמפרטורות מתונות לרוב, מיעוט תיירים, מחירים נמוכים, שעות אור מרובות יחסית, פריחה, אפשרות צפייה בציפורים ופאפינים, אפשרות צפייה בזוהר הצפוני בתחילת העונה (אפריל).
חסרונות: ללא נופי חורף או קיץ מוחלטים, רוב כבישי מרכז איסלנד עדיין לא עבירים ברוב תקופת האביב כמו גם חלק מהפעילות והאטרקציות בפיורדים המערביים, סיכוי לחסימת כבישים, בחצי השני של האביב (מאי) הסיכוי לצפייה בזוהר הצפני קלוש.
מתי לנסוע?
אם בכל זאת אתם מחפשים המלצה ואם אתם מתכננים את הטיול הראשון שלכם לאיסלנד - הבחירה ההגיונית ביותר, למרות העומס במטיילים - היא בקיץ. אורך היום ושעות האור הם גורם מאוד משמעותי, אולי המשמעותי ביותר בעת ביקור במדינה חדשה, בעיקר מדינה כה מגוונת כמו איסלנד. טיול בחורף יהיה מוגבל יותר מבחינת הספק ומבחינת האפשרויות שיעמדו לרשותכם. כמו כן, נהיגה על שלג וקרח היא דבר מאתגר שמצריך ניסיון ו/או מידה בלתי מבוטלת של אומץ. עונות המעבר, בעיקר האביב הן אפשרות טובה לטיול שדומה ברוחו יותר לקיץ, עם שעות אור מרובות וטמפרטורות פחות קיצוניות, אך ללא נחילי תיירים. לו הייתי צריך להמליץ על חודש אחד לטיול לתייר ממוצע שמגיע לאיסלנד בפעם הראשונה, התשובה האינסטנקטיבית שלי תהיה - יוני. אפשרות טובה נוספת שמאפשרת להינות מרוב העולמות - היא ספטמבר.
הערה לגבי הזוהר הצפוני: בשביל מטיילים רבים האפשרות לצפייה בזוהר הצפוני היא שיקול מפתח בבחירת עונת הביקור באיסלנד. זכרו שלא ניתן להבטיח שתצליחו לצפות בזוהר, גם אם תסעו בעונה המתאימה - לכן, בכדי למנוע מפח נפש ואכזבה, לא מומלץ להפוך את הנושא לשיקול המכריע בנוגע לתקופת הביקור, אלא שיקול שווה ערך לשיקולים הנוספים. אם בכל זאת מדובר בפקטור חשוב מאוד בשבילכם, הכנסו למדריך לצפייה בזוהר הצפוני, שם תוכלו לראות הרחבה בנושא ופירוט התקופות הטובות ביותר לביקור בכדי לצפות בזוהר הצפוני.